Nieuws3 dec '13 12:33Aangepast op 3 dec '13 15:40

'Jansen Steur is minder toerekeningsvatbaar'

Auteur: BNR Webredactie

Ernst Jansen Steur is verminderd toerekeningsvatbaar. Dat stellen gedragsdeskundigen die de neuroloog hebben onderzocht. Jansen Steur staat terecht voor het opzettelijk stellen van verkeerde diagnoses bij minstens negen patiënten met verregaande gevolgen voor hen.

Hij hoort vandaag welke straf het Openbaar Ministerie tegen hem eist. Het OM volgt het advies van de gedragsdeskundigen en acht Jansen Steur voor alle feiten verminderd toerekeningsvatbaar. Het OM vindt desondanks dat Jansen Steur wel degelijk strafbaar is, meldt verslaggever Jeroen Stans vanuit de rechtszaal.

Narcistische stoornis
De vraag is waarom Jansen Steur volgens de deskundigen verminderd toerekeningsvatbaar is. "Omdat hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis zou hebben", antwoordt Stans. "Deskundigen hebben vastgesteld dat je daar rekening mee moet houden als hij wordt veroordeeld. Ze hebben uitvoerig gekeken naar Jansen Steur. Ze stellen dat hij een grote behoefte had aan bewondering van anderen en dat hij daarentegen weinig empathie en een snobistische houding had."

Van tegenspraak was hij absoluut niet gediend, verwoordt onze verslaggever de bevindingen van de rechtbank. "Hij had ook een lager IQ dan ze hadden verwacht gezien zijn opleiding en zijn baan. En Jansen Steur heeft mogelijk zelf last van een beginnende dementie", vertelt Stans.

Verslaafd aan medicijnen
Zelf praat de verdachte vooral over de verkeerde diagnoses die hij heeft gesteld bij zijn patiënten. Stans: "En over zijn verslaving aan medicijnen. Hij was jarenlang zwaar verslaafd aan een aantal medicijnen. Dat begon met een slaappil, maar hij werd razendsnel verslaafd aan medicatie. En door die verslaving heeft hij ook verkeerde diagnoses gesteld, zo zei hij zelf. 'Als ik helder was geweest, was ik niet tot deze foute diagnoses gekomen', zegt hij daar zelf bijvoorbeeld over."

Requisitoir 4 uur
Volgens Officier van Justitie Marjolein van Eykelen heeft Jansen Steur z’n patiënten als proefkonijnen gebruikt om z’n eigen interesse naar bepaalde ziektebeelden te bevredigen. Het OM is begonnen aan een vier uur durend requisitoir. Aan het einde daarvan komt het OM met de strafeis tegen Jansen Steur.

Terwijl de microfoon van Jeroen Stans aanstaat, is OvJ Marjolein van Eykelen aan het woord: "Voor de patiënten en hun naasten heeft het handelen van verdachte onnoemelijk veel leed veroorzaakt. Ook nu nog worden ze met de gevolgen van de keuzes van verdachte geconfronteerd. Door zijn handelen heeft verdachte het vertrouwen van de samenleving in de kwaliteit van de zorgverlening beschadigd. Laat ik het wat scherper stellen: uit het dossier komt een beeld naar voren van een verdachte die zijn patiënten als proefkonijnen gebruikte."

Eigen interesses bevredigen
Jansen Steur deed dat enkel en alleen 'om zijn eigen interesses naar bepaalde ziektebeelden te bevredigen', stelt Van Eykelen verder. "Deze interesse heeft nooit uitgemond in enige publicatie over vroegdiagnostiek bij alzheimer. Hij verrichtte in afwijking van de beroepsnorm ongebreideld allerlei onderzoeken en schreef medicatie voor zonder indicatie."

Gerelateerde artikelen