Programma15 aug '12 10:34Aangepast op 15 aug '12 10:58

Nieuwe aanpak verslaafden werpt vruchten af

Auteur: Melvin Captein

Een vernieuwende methode om verslaving te bestrijden blijkt erg succesvol. Met een slagingspercentage van 70 procent boekt afkickkliniek ReadyForChange indrukwekkende resultaten.

Richard van den Ende en Patricia Zegwaard runnen samen ReadyForChange, een afkickkliniek in Rotterdam. Mensen kunnen bij hen afkicken van hun drankprobleem, drugs- of seksverslaving.

Flügel
Een medische achtergrond hebben beiden niet. Van den Ende werd groot als de man achter feestdrankje Flügel en raakte in die functie alcoholverslaafd. Vanuit die ervaringen hebben hij en Zegwaard nu hun eigen kliniek opgezet. "De elementen die ik in mijn eigen behandeling als prettig heb ervaren heb ik toegevoegd aan mijn eigen behandelmethode. De twaalf stappen methodiek van de Alcoholics Anonymous spelen in ons programma bijvoorbeeld een belangrijke rol, omdat die mij erg geholpen hebben."

Geen zwervers
Volgens Zegwaard heerst er in Nederland nog vaak een taboe op verslavingen. "Verslaafden zijn geen zwervers die op het station leven, maar mensen die normaal functioneren in de maatschappij." Van den Ende heeft zelf ook ervaren hoe de maatschappij soms naar verslaafden kijkt. "Toen mijn verslaving bekend werd, werd ik ontslagen bij Flügel, in plaats van dat ik geholpen werd."

Wìllen veranderen
Zijn eigen cliënten probeert van den Ende daarom wèl centraal te stellen. "Die betrokkenheid is een van onze grote succesfactoren." Inhoudelijk is de behandeling een combinatie van cognitieve gedragstherapie en een meer spirituele element. "Het begint met het erkennen dat je je leven niet meer op orde hebt. De bereidwilligheid om te willen veranderen is bij ons erg belangrijk. Uiteindelijk moet die motivatie er zijn, ookal kom je aan de hand van je partner of je ouders binnen."

Ritme
Ook belangrijk zijn ritme en structuur, waardoor mensen het gevoel krijgen weer grip op hun leven te hebben. Cliënten werken daarom via een vast programma. Het geestelijke stuk van de behandeling is volledig in handen van ReadyForChange, het lichamelijke afkicken wordt uitbesteed aan een detoxkliniek.

Grip
De resultaten van deze nieuwe totaalbehandeling liegen er niet om. Iedere maand heeft de kliniek zo'n 90 tot 100 cliënten, en wordt bij verslaafden een slagingspercentage van bijna 70 procent behaald. "Uit de interviews na afloop van de behandeling blijkt bijvoorbeeld dat 57 procent geen enkele terugval heeft gehad. Doordat onze behandeling bestaat uit verschillende methode bieden we mensen veel handvatten om grip te krijgen op hun situatie", besluit Van den Ende.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen