Nieuws18 mrt '12 15:01Aangepast op 18 mrt '12 19:54

Gauck is de nieuwe Duitse president

Auteur: Thijs Baas

Duitsland heeft een nieuwe president. Voormalig predikant Joachim Gauck is de opvolger van de christen-democraat Christian Wulff, die vorige maand moest aftreden.

Aanleiding voor Wulffs vertrek was het verzoek van het Openbaar Ministerie in de deelstaat Nedersaksen aan de Bondsdag om de onschendbaarheid van Wulff op te heffen wegens beschuldiging van corruptie.

Partijloos
Wulff werd in 2010 gekozen, maar heeft dus niet lang van zijn positie kunnen genieten. Gauck (72) is de elfde president sinds de oprichting van de Duitse Bondsrepubliek in 1949. Zowel de regeringspartijen CDU/CSU en FDP als de oppositiepartijen SPD en Groenen steunden de kandidatuur van de eerste partijloze president.

De Duitse president wordt gekozen door de Bondsvergadering, waarin alle ruim 600 leden van de Bondsdag en een even groot aantal parlementariërs uit alle 16 deelstaten zijn vertegenwoordigd.

Naast Gauck waren er nog twee kandidaten. De uiterst linkse partij Die Linke had Beate Klarsfeld (73) voorgedragen, die bekend werd door het opsporen van vroegere nazi's, onder wie Klaus Barbie. De uiterst rechtse partij NPD steunde de kandidatuur van de historicus Olaf Ros.

Gerelateerde artikelen