Nieuws19 feb '12 08:57

Duitsers gaan voor president Gauck

Auteur: Karin Backx

Als het aan de Duitsers ligt wordt Joachim Gauck de nieuwe president van het land. In een enquête van krant Bild am Sonntag wijst 54 procent van de ondervraagden hem als nieuwe leider aan.

Gauck was ook al kandidaat in 2010, maar legde het toen af tegen Christian Wulff, die vrijdag zijn aftreden bekendmaakte als bondspresident van Duitsland.

De 72-jarige Gauck was activist voor mensenrechten in de voormalige Oost-Duitse republiek DDR. Hij was ook protestants pastor.

Stasi
Na de Duitse eenwording in 1990 werd hij belast met het archief van de Oost-Duitse geheime dienst Stasi. Hij maakte toen naam als jager op ex-geheime agenten.

Op een gedeelde tweede plaats in de enquête kwamen minister van Defensie Thomas de Maizière (CDU) en SPD-fractieleider Frank-Walter Steinmeier.

Buiten de politiek
Als er een opvolger voor bondspresident Christian Wulff wordt gekozen, moet het een kandidaat zijn die door alle democratische partijen in Duitsland wordt gesteund. Dat eiste de SPD, de grootste oppositiepartij, vrijdag.

Van de ondervraagden zei 79 procent eigenlijk de voorkeur te geven aan een kandidaat van buiten de politiek. De ruime meerderheid (69 procent) vindt wel dat Duitsland een president nodig heeft, ook al is de functie vrij ceremonieel.

Corruptieonderzoek
Wulff maakte vrijdag zijn aftreden bekend wegens een corruptieonderzoek. Toen het OM en het parlement vroegen de onschendbaarheid van Wulff op te heffen vanwege verschillende affaires, is het vertrek onvermijdelijk geworden.

In een verklaring stelde hij niet meer te kunnen rekenen op het vertrouwen van de bevolking. En dat is voor de uitoefening van zijn functie noodzakelijk.

Beschuldigingen
Wullf kreeg in twee maanden tijd een lange lijst van beschuldigingen aan zijn broek. Bijna alle aantijgingen hebben betrekking op zijn periode als premier van de deelstaat Nedersaksen. Dat was hij van 2003 tot 2010.

Hij heeft zich tot op het laatst verzet en ook bondskanselier Merkel bleef hem tot op het eind steunen.

 

Gerelateerde artikelen