Nieuws14 mrt '12 17:56

Noord-Rijnland-Westfalen zit zonder regering

Auteur: Thijs Baas

Noord-Rijnland-Westfalen heeft geen regering meer. De begroting van de minderheidscoalitie van socialisten en groenen kreeg onvoldoende steun.

De oppositiepartijen CDU en FDP vinden dat er meer bezuinigd moet worden in de deelstaat, die met 18 miljoen inwoners de grootste van het land is. Door de val van de regering zijn waarschijnlijk nieuwe verkiezingen nodig in mei.

Meerderheid
Volgens peilingen van twee bureaus maakt de voormalige coalitie in dat geval kans op een meerderheid in het parlement. Ook zou de Piratenpartij zomaar voor het eerst het deelstaatparlement binnen kunnen dringen. Daar staat tegenover dat de liberale FDP en De linkse partij Die Linke mogelijk uit het parlement verdwijnen.

Laconiek
Bondskanselier Angela Merkel lijkt zich weinig aan te trekken van de kwestie. "Het werk op nationaal niveau staat los van het werk in de deelstaten", meldt ze vanuit Berlijn. Toch kan de verwachte winst voor de socialisten en de groenen volgens waarnemers nog wel eens vervelend voor haar uitpakken: vaak geldt de stemming in de aan Nederland grenzende deelstaat een blauwdruk voor nationale verkiezingen, die over anderhalf jaar plaatsvinden.

Kandidaat
Bovendien meldde de Duitse milieu-minister Norbert Röttgen zich als kanditaatpremier voor de deelstaat, wat zijn vertrek uit Berlijn kan betekenen. Hij wil het graag opnemen tegen zittend premier Hannelore Kraft van de SPD.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen