Nieuws17 feb '12 09:41Aangepast op 17 feb '12 10:04

Bondspresident Wulff treedt af

Auteur: Bart Tuinman

Bondspresident Chrisitan Wulff zou zo'n nette man zijn, maar de beschuldigingen tegen hem wegens corruptie stroomden binnen. Ook de coalitiepartijen sloten niet uit dat de president af zou treden, nu gebeurt dat ook.

Welingelichte bronnen melden dat aan het Duitse persbureau dpa. Het staatshoofd komt later in de ochtend nog met een persverklaring.

Merkel
Bondskanselier Angela Merkel komt om 11.30 uur met een verklaring, aldus de voorlichtingsdienst van de bondsregering. Ze heeft een reis naar Rome afgezegd.

Lange lijst
Bondspresident Christian Wulff van Duitsland heeft in 2 maanden tijd een lange lijst van beschuldigingen aan zijn broek gekregen. Bijna alle aantijgingen hebben betrekking op zijn periode als premier van de deelstaat Nedersaksen. Dat was hij van 2003 tot 2010.

De Beschuldigingen

Vakantie met David Groenewold
Justitie in Hannover onderzoekt een vakantie van Wulff met de filmproducent David Groenewold in 2007 op het eiland Sylt. Groenewold had de rekening betaald. Wulff heeft zijn deel later contant betaald, zei zijn advocaat. Een bedrijf van Groenewold had eerder een kredietgarantie van 4 miljoen euro gekregen van de deelstaat. In 2008 zou Groenewold nog eens 400 euro hebben betaald voor een upgrade in een hotel, wat Wulff later ook zou hebben terugbetaald.

Gratis vakanties
Wulffs vroegere woordvoerder Olaf Glaeseker wordt er door justitie van verdacht gratis vakanties te hebben gekregen van eventmanager Manfred Schmidt. De manager had in 2009 veel geld verdiend met een groot feest voor de Nord-Süd-Dialog, waarvoor hij veel subsidies had gekregen.

Cadeautjes
Het parlement van Nedersaksen onderzoekt of Wulff het verbod op het aannemen van geschenken heeft overtreden. Hij kreeg in 2008 een lening van de bevriende ondernemersvrouw Edith Geerkens. Met de geleende 500.000 euro betaalde Wulff zijn huis. Wulff ontkende in het parlement banden te hebben met de ondernemer. Dit heeft waarschijnlijk geen strafrechtelijke gevolgen. Wel zou hij de volksvertegenwoordiging verkeerd hebben geïnformeerd, een parlementaire doodzonde.

Voordelige hypotheekrente
Om zijn lening bij Edith Geerkens te kunnen aflossen, nam Wulff in maart 2010 een hypotheek bij de BW-Bank, tegen een spotgoedkope rente van 0,9 à 2,1 procent. Justitie ziet hier geen zaak in.

Kranten bedreigen
De president probeerde in december 2011 te voorkomen dat krant Bild zou schrijven over zijn leningen. Hij dreigde een hoofdredacteur met ,,oorlog''. Later bood hij excuses aan voor zijn gedrag.

Privéreizen
Wulff openbaarde in december een lijst met zes privéreizen naar bevriende ondernemers, waar hij tussen 2003 en 2010 gratis te gast was.

Uitnodiging
In 2010 kreeg Wulff een hotelovernachting cadeau van jamfabrikant Zentis. Enkele weken eerder had hij een jaarvergadering van het bedrijf toegesproken.

Nette politicus
Voor zijn aantreden als president van Duitsland in 2010 stond de christendemocraat Christian Wulff bekend als een politicus die de boel goed op orde had. Hij was zelden betrokken bij ruzies of schandalen. De christendemocraat regelde de zaakjes kennelijk vriendelijk, netjes en discreet.

Verwachting
Weinigen hadden toen verwacht dat Wulff daarna zo in opspraak zou komen door corruptie en het bedreigen van journalisten. De verwachting was juist dat Wulff het beter zou doen dan voorganger Horst Köhler, die vervroegd was afgetreden wegens ongelukkige uitspraken.

De president van Duitsland vervult vooral ceremoniële taken. Hij wordt niet geacht zich met de dagelijkse politiek te bemoeien.

Gerelateerde artikelen