Nieuws22 mei '13 19:08

Muller hoofdverdachte belastingzaak Saab

Auteur: BNR Webredactie

Justitie in Zweden ziet Victor Muller als hoofdverdachte in een omvangrijke zaak van het hinderen van de belastingdienst door Saab.

Zij heeft een aanklacht opgesteld waarin zijn naam voorkomt en wil dat de Nederlander zich meldt bij de Zweedse FIOD voor verhoor, meldde de krant Svenska Dagbladet woensdag.

Zweedse belastingdienst
Eerder deze week werden andere oud-bestuurders van de Zweedse autofabrikant aangehouden. Ze zouden de Zweedse belastingdienst ernstig hebben gehinderd bij de controle van het bedrijf in 2010 en 2011. Saab was een belangrijk deel van die tijd in handen van het Nederlandse Spyker, onder leiding van Victor Muller.

Nederlandse Antillen
De Nederlander kreeg volgens de krant 690.000 euro uitbetaald voor zijn werkzaamheden bij Saab. Het salaris werd geboekt als consultancy-werkzaamheden en Saab betaalde over dat bedrag geen sociale premies en belasting. Het geld werd betaald aan een bedrijf van Muller op de Nederlandse Antillen, waardoor de berekening van de premies en belasting door de fiscus ernstig werd bemoeilijkt.

Fiscale rechter
Victor Muller, bestuursvoorzitter van het in Amsterdam genoteerde Spyker Cars, stelde desgevraagd tegen het ANP dat hij ‘op geen enkele wijze is benaderd of op de hoogte is gesteld' door de Zweedse autoriteiten. Wel gaf hij aan dat er een zaak loopt bij de fiscale rechter, die ‘nog helemaal geen beslissing heeft genomen of het loon was'. Muller heeft er naar eigen zeggen ,,in ieder geval wel alvast de belasting over moeten betalen'', in november 2012. Hij wilde geen verder commentaar geven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen