Nieuws15 mrt '13 07:23

Nikkei sluit positieve week hoger af

Auteur: BNR Webredactie

De beurs in Tokio sloot vrijdag een positieve beursweek met winst af. De stemming werd gesteund door de aanhoudende winstreeks op Wall Street en koerswinsten in Europa.

Ook schroefde de Japanse overheid voor de derde maand op rij de economische vooruitzichten voor het land op. De Nikkei eindigde met een winst van 1,5 procent op 12.560,95 punten. De Japanse beurs won deze week 2,3 procent.

Het Japanse parlement keurde daarnaast de benoeming van Haruhiko Kuroda als nieuwe gouverneur van de Bank of Japan goed. Kuroda wordt gezien als een voorstander van verdere versoepelingsmaatregelen door de Japanse centrale bank om de economie aan te jagen en de deflatie in Japan aan te pakken. De grote exportbedrijven, die profiteren van een goedkopere Japanse yen, vervolgden hun opmars. Elektronicaconcern Sony steeg 11 procent. Het aandeel werd gesteund door berichten over sterke binnenlandse verkopen van de nieuwe smartphone Xperia Z.

Andere beurzen
De andere belangrijke effectenbeurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag ook overwegend omhoog. In Hongkong stond de Hang Seng-index 0,5 procent in de plus en de All Ordinaries in Sydney sloot 1,7 procent hoger. In Seoul daalde de Kospi echter 0,8 procent. Beleggers vrezen dat de concurrentiepositie van de Zuid-Koreaanse exportbedrijven zal verzwakken ten opzichte van de Japanse exporteurs als gevolg van de goedkopere Japanse munt.

Samsung beleefde in Seoul de sterkste koersdaling in een week tijd met een min van 2,5 procent, na de introductie van de Galaxy S4. Het toestel voldeed aan de marktverwachtingen, maar volgens analisten was er geen 'wow'-factor.

Gerelateerde artikelen