Nieuws15 mrt '13 09:15Aangepast op 15 mrt '13 10:01

AEX opent vlak

Auteur: BNR Webredactie

De Europese aandelenbeurzen lieten vrijdagochtend weinig beweging zien. Beleggers wachten op Amerikaanse macrocijfers, die later op de dag naar buiten komen, in de hoop dat die de recente opmars verder zullen ondersteunen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent lager op 355,51 punten. De MidKap bleef stabiel op 540,80 punten. De beurs in Londen bleef eveneens onveranderd. Frankfurt en Parijs verloren 0,1 en 0,3 procent.

SBM Offshore
SBM Offshore was de grootste stijger in de AEX met een winst van ruim 4 procent. Volgens de internationale olie- en gaskrant Upstream heeft de maritiem dienstverlener 2 FPSO-contracten binnengesleept van de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobas. Grootste daler was olieconcern Shell met een min van 0,9 procent na een adviesverlaging door de Amerikaanse bank JP Morgan.

In de MidKap stond tankopslagbedrijf Vopak onderaan met een verlies van 1 procent. Grootste stijger was chiptoeleverancier ASMI met een plus van ruim 2 procent.

Ziggo
Ziggo zakte 0,8 procent. Het kabelbedrijf liet donderdag na de slotbel weten zijn dienstverlening voor de zakelijke markt uit te breiden met de overname van Esprit Telecom. De overnamesom bedraagt 18 miljoen euro. Esprit Telecom is een leverancier van spraak- en datadiensten aan het Nederlandse midden- en kleinbedrijf.

Bij de kleinere fondsen bleef Brill onveranderd. De wetenschappelijk uitgever heeft vorig jaar meer winst behaald bij een vrijwel gelijk gebleven omzet. De totale winst kwam uit op 5,7 miljoen euro, tegen 3,3 miljoen euro in 2011. Het leeuwendeel daarvan, 3,4 miljoen euro, kwam echter voor rekening van activiteiten die Brill vorig jaar heeft afgestoten.

In Stockholm verloor Hennes & Mauritz (H&M) 0,5 procent. De Zweedse modeketen zag de vergelijkbare omzet in februari sterker dan verwacht afnemen. Het was de vijfde maand op rij dat de verkopen een daling lieten zien. De omzet in het eerste kwartaal van H&M, dat liep tot eind februari, viel eveneens lager uit dan analisten hadden voorzien.

Valuta
De euro was 1,3014 dollar waard, tegen 1,3026 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op donderdag. De prijs van Amerikaanse olie bleef stabiel op 93,07 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent duurder.

Gerelateerde artikelen