Nieuws7 dec '11 12:04Aangepast op 7 dec '11 16:54

Blankenburgtunnel wordt een toltunnel

Auteur: BNR Webredactie

Verkeersminister Schultz gaat niet 1, maar 2 nieuwe wegen aanleggen rond Rotterdam. De Blankenburgtunnel, die er toch komt, wordt een toltunnel.

De tunnel, die van Schultz de voorkeur krijgt boven de Oranjetunnel, moet in 2020 klaar zijn. Automobilisten moeten straks 2 euro betalen, vrachtwagens 6 euro.

De minister liet onderzoek doen naar diverse tunnelvarianten. Uiteindelijk kwamen twee tracé's als voornaamste optie bovendrijven: de westelijk gelegen Oranjetunnel en de Blankenburgtunnel, die dichterbij de bestaande Beneluxtunnel staat ingetekend.

Goedkoper
"Van alle varianten lost de Blankenburgtunnel het beste de verkeersproblemen op. Bovendien is deze tunnel zo'n 800 miljoen euro goedkoper'', zei de minister in een toelichting. De Blankenburgtunnel komt onder de Nieuwe Waterweg te liggen.

Tol
De minister trekt 150 miljoen euro extra uit voor een goede inpassing van de weg. Daarmee komen de kosten van de zogeheten Nieuwe Westelijke Oeververbinding (NWO) uit op 1,2 miljard euro. Daarvan wordt 300 miljoen euro betaald uit tol.

Tolweg
De verbindingsweg A13-A16 wordt een tolweg, wist BNR-verslaggever Jeroen Stans te melden. "Schultz gokt op 1 à 1,5 euro per doorgang voor automobilisten. Voor vrachtwagens gaat het dubbele tarief gelden."

Rekeningrijden
Volgens Piet Rietveld, hoogleraar Vervoerseconomie aan de Vrije Universiteit, kan deze de opmaat zijn naar rekeningrijden. BNR's Annette van soest interviewde hem. Luister naar het gesprek via de knop onder de afbeelding.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen