Nieuws9 okt '12 13:51

In 2025 nog alleen schone bussen in ov

Auteur: Mijke Hurkx

Minister Melanie Schultz van Haegen zet nieuwe stappen om van Nederland een waterstofwalhalla te maken. In het openbaar vervoer zullen vanaf 2025 alleen nog maar schone bussen rijden.

En dat betekent dat ze vanaf dat jaar geen luchtvervuiling meer mogen veroorzaken. Ook mogen de voertuigen geen klimaatbelastende gassen uitstoten. Dat meldde minister Melanie Schultz van Haegen dinsdag.

Snel duurzaam
Ze maakte hierover in Rotterdam afspraken met gemeenten. Die zijn verantwoordelijk voor de aanbesteding van het openbaar vervoer. In de concessies voor de komende jaren moet de schone bus worden meegenomen. Op die manier hoopt Schultz dat het openbaar vervoer snel duurzamer wordt.

Start in grote steden
Volgens de minister zorgt de 'green deal' die zij met de betrokken partijen over de bussen heeft getekend ervoor dat de "markt haar eigen verantwoordelijkheid pakt en onze steden leefbaar blijven''. Dit jaar zullen naar verwachting nog proeven beginnen met schone bussen in Maastricht, Eindhoven, Helmond, Tilburg, Breda en Den Bosch.

Miljoenenproject
Schultz meldde verder dat ze nauw gaat samenwerken met Europese landen als Zweden en Denemarken om meer waterstoftankstations te realiseren. In Nederland zijn er in elk geval al zulke stations in Arnhem en in Amsterdam en daar zal Rotterdam bijkomen. Voor dit project wordt door Schultz 1,2 miljoen euro vrijgemaakt. Ze stelde vorig jaar al 5 miljoen euro beschikbaar.

Hoe het kan
Een auto die op waterstof rijdt, stoot enkel waterdamp uit. Door niet meer op benzine of diesel te rijden, kan veel uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 worden voorkomen. Dat is beter voor het milieu en zou de opwarming van de aarde tegen gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen