Nieuws5 dec '12 10:25Aangepast op 5 dec '12 11:22

Slideshow | Allerlangste vrouw droeg Hollandse schoenen

Auteur: Pieter van den Akker

Yao Defen, de overleden langste vrouw ter wereld, droeg schoenen van Nederlandse makelij, maatje 57. "We hadden rode schoenen voor haar gemaakt. Ze vond het onbegrijpelijk dat zoiets kon."

Aan het woord is de Zutphense schoenmaker en grote schoenenspecialist Georg Wessels. De 2,36 meter lange Chinese Yao Defen (40), die was een van zijn klanten. Alhoewel, Wessels stuurt geen rekening voor het maken van zulke enorme schoenen. Hij zegt op BNR: "We geven ze allemaal cadeau."

Geen leven
Woensdag werd bekend dat Yao Defen op 13 november aan de gevolgen van een hersentumor is overleden. Wessels heeft haar meerdere keren ontmoet. Voor het eerst in 2005 of 2006, herinnert hij zich. "Toen was de tumor al zo ver dat ze bijna niet meer kon zien. Ze kon heel slecht lopen. We eventjes van haar bed naar de straat, maar dan moest ze weer heel snel gaan zitten of terug op bed gaan liggen. Het was voor haar echt geen leven."

Eigenlijk is Wessels wel opgelucht omdat Yao Defen nu uit haar lijden is verlost. "Het was echt geen leven", zegt hij nogmaals. "De mensen stonden regelmatig op straat bij haar voor de deur te lachen en te kijken. Zij kon helemaal niet reageren. Ze was op de hulp van haar moeder en haar broer aangewezen. Zij kon echt helemaal niks."

Tentoongesteld in het circus
Hoe hij de Chinese heeft leren kennen? "Via het ziekenhuis in Sjanghai. Ik had al heel vroeg van haar gehoord, maar ze was niet bereikbaar omdat ze door haar ouders was verkocht aan een circusdirecteur. Ze moest langer dan tien jaar door China trekken en werd tentoongesteld in het circus. Een heel triest verhaal."

(Georg Wessels is te zien vanaf 0.46)

Eerder dit jaar verloor Wessels de Rus Aleksander Sizonenko als klant. Hij was tot zijn dood de langste man ter wereld en had schoenmaat 69. Over mensen met een reuzepostuur zegt hij: "Ze hebben het niet makkelijk."

Gelukkig
De hoorbaar aangeslagen schoenmaker is dan ook blij dat hij ze met zijn schoenen kan helpen. "Op die manier maak je mensen echt heel erg gelukkig en blij. Toen Yao Defen mij voor het eerst vertelde dat haar lievelingskleur rood is en we hadden rode schoenen voor haar gemaakt.. Ja, dat was voor haar helemaal onbegrijpelijk dat zoiets kon."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen