Nieuws7 aug '12 15:16

Opnieuw bloedige dag in Aleppo

Auteur: Marjan van den Berg

In Syrië heeft de stad Aleppo dinsdag te maken gehad met hevige gevechten en beschietingen. President Bashar al-Assad verscheen na ruim 2 weken weer op tv.

Het Syrische leger voerde in Aleppo artilleriebeschietingen uit op stellingen van de rebellen. Eerder op de dag werd er in het centrum van de stad zwaar gevochten. Daarbij kwamen ten minste zeven mensen om, meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. De rebellen hebben naar eigen zeggen de helft van Aleppo in handen.

Maandag trok de VN om veiligheidsredenen z'n waarnemers terug uit de stad.

Turkije
Meer dan 1300 vluchtelingen uit Syrië zijn in de nacht van maandag op dinsdag de grens met Turkije overgestoken. Onder hen waren elf legerofficieren, onder wie een brigade-generaal, zo meldt Turkije.

Sinds het begin van volksopstand in Syrië ruim anderhalf jaar geleden zijn 47.500 Syriërs naar Turkije gevlucht. Vanwege de situatie in Aleppo houdt Turijke rekening met een nog grotere vluchtelingenstroom.

Assad
President Bashar al-Assad van Syrië is na ruim 2 weken weer op de Syrische televisie verschenen. De staatstelevisie zond beelden uit van zijn gesprek dinsdag met de Iraanse gezant Saeed Jalili.

Volgens de staatstelevisie hebben de twee gesproken over de betrekkingen tussen beide landen en over de toestand in de regio.

In het gesprek tussen Assad en Jalili is waarschijnlijk ook de ontvoering van 48 Iraniërs aan bod gekomen. Ze werden zaterdag gekidnapt in de Syrische hoofdstad Damascus. Rebellen zeggen dat de gijzelaars Iraanse elitetroepen waren die een verkenningsmissie uitvoerden. Iran zegt dat het pelgrims zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen