Nieuws22 jun '12 00:33Aangepast op 22 jun '12 09:35

Moody's waardeert 15 grote banken af

Auteur: Thijs Baas

De kredietpositie van vijftien grote internationale banken is donderdag afgewaardeerd door Moody's.

Volgens de kredietbeoordelaar leidt de voortsluimerende kredietcrisis ertoe dat de risico's van de multinationals steeds verder oplopen. Het gaat om onder meer de Amerikaanse banken Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Morgan Stanley en Goldman Sachs.

“Wat je natuurlijk ziet is dat een aantal internationale opererende banken worden afgewaardeerd omdat ze ook veel blootstelling en risico hebben aan Zuid-Europese landen. Het kan zijn dat ze belegd hebben in obligaties of kredietlijnen hebben uitstaan en daar zijn zorgen over”, vertelt Harald Benink, hoogleraar banking en finance van de Universiteit van Tilburg.

Oppassen
Maar ook de Britse banken Barclays, HSBC en Royal Bank of Scotland, de Franse banken Crédit Agricole en BNP Paribas, de Zwitserse banken Credit Suisse en UBS en Deutsche Bank moeten volgens Moody's op hun tellen passen.

De banken riskeren volgens Moody's enorme verliezen, mede door hun activiteiten op de kapitaalmarkt. Ook zijn ze sterk van elkaar afhankelijk.

Stappen
De Zwitserse bank Credit Suisse werd met drie stappen, van Aa1 naar A1, het sterkst afgewaardeerd. Tien banken gingen twee stappen terug.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen