Boonstra, mede-oprichter van augmented reality-bedrijf Layar, wil met haar project 'Operation Education' zorgen dat er een bredere kijk komt op de kwaliteiten van het kind. "Wat we ons af moeten vragen is hoe we ons moeten ontwikkelen om nuttig te zijn voor onze maatschappij. We zitten nu vast in een systeem", zegt ze op BNR. "Het is niet zo dat ons onderwijs slecht is, maar wat we ons niet afvragen is wat we onze kinderen eigenlijk léren."
"Cito-scores bijvoorbeeld, worden heel belangrijk gevonden. Zo belangrijk dat scholen er zelfs op worden beoordeeld. Maar wat testen we eigenlijk met die scores? Hoe slim een kind is, maar in welk opzicht? Als een kind goed scoort, is het kind vooral heel goed in het maken van die toets. Bijvoorbeeld vaardigheden in leiderschap, creativiteit, flexibiliteit, mensen kunnen beïnvloeden, dat wordt allemaal niet getest door Cito."
De start
Met Operation Education wil Boonstra eerst heel veel bekendheid genereren. "We gaan een groot congres organiseren waar we Ken Robinson, goeroe op het gebied van onderwijs en de best bekeken Ted-spreker ooit, naar toe willen halen. Het moet een heel groot evenement worden waaralle journalisten op afkomen zodat er een ander geluid komt in de journalistiek."
Apart is wel dat Boonstra zelf heel succesvol is geworden binnen het systeem waar ze nu kritiek op heeft. Ze werkte voor KPN, Unilever en richtte Layar mee op, dit bedrijf ontwikkelde een interactieve webbrowser. "Ik heb wel eens lijstjes gemaakt met de vraag: wat maakt mij succesvol. En toen kwam ik erachter dat ik de meeste dingen buiten school heb geleerd. Een heleboel dingen heb ik in mijn studententijd geleerd door alle commissies en besturen die ik naast mijn commissies deed", vertelt Boonstra aan Roelof Hemmen.
"Door hard te werken en door de mensen die ik ben tegengekomen. Natuurlijk heeft school mij een diploma gebracht. En dat diploma heeft mij verder gebracht. Maar dat komt meer omdat we als maatschappij veel waarde hechten aan die diploma's."