Nieuws19 nov '13 09:54Aangepast op 19 nov '13 10:32

Hoger beroep zaak grensrechter van start

Auteur: BNR Webredactie

Ze werden veroordeeld tot celstraffen van maximaal 6 jaar voor het doodschoppen van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. En vanaf vandaag staan de 6 voetballers en een voetbalvader weer voor de rechter.

Image

Bijna een jaar na dood van de grensrechter begint in Leeuwarden het hoger beroep tegen de 7 verdachten. Maar dit keer kunnen we niet meekijken en luisteren, want het grootste gedeelte van de strafzaak wordt achter gesloten deuren gehouden.

Opluchting was er in juni bij de vrouw van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Want de voetballers die haar man doodschopten werden tot celstraffen veroordeeld. “Dit is de hoogst haalbare straf voor hen. Dus voor ons een opluchting. Ze hebben het meeste gekregen wat ze konden krijgen. Er is natuurlijk nooit een straf hoog genoeg voor hen, maar hier moeten we het mee doen.”

Opluchting was er ook bij zoon Mykel, die belastende verklaringen had afgelegd tegen de verdachten: “Ik ben er blij mee. Vooral omdat ze me vertrouwen. Ik heb het zelf gezien en ik weet zelf wat er gebeurd is. Ik ben er blij mee. Ik hoop dat dit gewoon een statement heeft gemaakt.”

Rechter Anja van Holten was even daarvoor in de rechtszaal glashelder geweest: “De totale ongeremdheid van hun gewelddadig handelen is beangstigend.” 

Getrapt
De zes minderjarige voetballers van Nieuw Sloten B1 uit Amsterdam waren samen met de vader van 1 van hen verantwoordelijk voor de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen: “In dit geval is eerst getrapt tegen de benen door Yassin, waardoor de grensrechter viel. Hij is toen getrapt door Yassin, Soufyan en Ibrahim en vervolgens door Othman, Mohammed, Fady en El-Hasan.” 

De minderjarige verdachten kregen jeugddetentie tot twee jaar opgelegd, de voetbalvader kreeg zes jaar cel van de rechtbank: “Maar wat de meerderjarige nog in het bijzonder wordt kwalijk genomen, is dat hij heeft mee gedaan in plaats van zijn voorbeeldfunctie te vervullen. En dat zou het weerhouden van de jongens van het schoppen en trappen zijn geweest”, zei de persrechter. 

Weinig spraakzaam
Het dagenlange proces tegen het zevental was in juni openbaar, iedere uitspraak, ieder beroep op het zwijgrecht, iedere vingerwijzing naar een ander door de verdachten werd vastgelegd. Maar de verdachten lieten toen maar weinig los.

 “De verdachten hebben zonder echte aanleiding maar ook zonder dat zij openheid van zaken hebben willen geven over wat er gebeurd is Nieuwenhuizen het meest kostbare hebben ontnomen wat hij had: zijn leven.”

Strafeis tegen alle verdachten
Wellicht dat er nu meer duidelijkheid komt. Want het hoger beroep tegen de minderjarige verdachten is achter gesloten deuren. Pas aanstaande vrijdag is de pers welkom. Dan komt de voetbalvader voor en komt het OM ook met de strafeis tegen alle 7 verdachten.

De week erop is het woord aan de advocaten, die geen goed woord over hebben voor de veroordelingen. Volgens hen zijn alle verdachten over een kam geschoren en is dat is onbestaanbaar. Maar een reconstructie op het voetbalveld, zoals een paar advocaten graag wilden, komt er in ieder geval niet. Het hof in Leeuwarden heeft dat verzoek eerder al afgewezen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen