Nieuws22 jul '11 11:50

Flitskrediet brengt uw portemonnee schade toe

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Consumenten moeten oppassen als ze een ‘flitskrediet’ afsluiten. Verstrekkers van deze kleine lening, die via internet of sms afgesloten kan worden, berekenen hoge administratiekosten en eisen forse boetes wanneer te laat wordt afgelost, al is het maar één dag.

Dat zeggen Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD).
Eerder dit jaar werden de regels voor de kredietverstrekkers al aangescherpt. Hierdoor moeten ook ondernemingen die voor een periode korter dan drie maanden geld uitlenen aan consumenten voortaan ook een vergunning hebben.
Regels
In de praktijk is dat mogelijk nog niet altijd het geval, waarschuwt de AFM. De financiële waakhond wijst consumenten erop alleen diensten af te nemen van bedrijven met de juiste vergunning. Daarnaast mag er voor deze kredieten niet meer dan een wettelijk maximum aan rente en kosten in rekening worden gebracht.
Denk goed na
Beide partijen raden consumenten aan goed na te denken voordat ze een flitskrediet afsluiten. Volgens het NIBUD kan het goedkoper zijn om rood te staan op een rekening bij de bank.
Ook kan het een stuk voordeliger zijn om geld van een vriend of familielid te lenen. Wel moeten er dan goede terugbetaalafspraken worden gemaakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen