Nieuws6 feb '12 22:31

OV-klanten voelen zich behandeld als criminelen

Auteur: Harmen Simon Teunis

Houders van abonnementen krijgen vaak een boete als ze vergeten met OV-chipkaart in te checken om hun rit te registreren. Terwijl voor de invoering van de OV-chipkaart nog een goede coulanceregeling gold, als je het vervoersbewijs niet kon tonen.

Dit stelde het OV loket, de onafhankelijke ombudsman voor beter openbaar vervoer, in zijn maandag verschenen rapportage over het laatste kwartaal van 2011 op basis van ontvangen klachten.

Vroeger konden de abonnementhouders hun kaart nog bij een loket laten zien. Zo’n regeling bestaat niet, althans niet landelijk en niet uniform. Als ze vergeten in te checken, volgt vaak een boete van 35 euro. "De beste klanten van het ov voelen zich soms behandeld als criminelen."

Het OV loket kreeg verder veel klachten over de zogeheten sterabonnementen, waarvan sinds 1 januari van dit jaar geen papieren versie meer beschikbaar is. Het sterabonnement geldt binnen een door de reiziger zelf gekozen zonegebied en moet tegenwoordig ook op de OV-chipkaart geladen worden. Helaas is dat niet bij elke vervoerder mogelijk, waarna het voor de reiziger ingewikkeld wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen