Nieuws4 feb '12 17:34

NS en ProRail op het matje

Auteur: Fleur de Bruijn

Er viel wat sneeuw en er gebeurde eigenlijk precies wat de meesten hadden verwacht: een grote chaos op het spoor. IJs en weder dienende deden NS en ProRail hun best, maar de minister is het zat.

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur) wil opheldering van de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail over de problemen op het spoor door het winterweer. FNV Spoor gaat nog een stapje verder: er moet een parlementair onderzoek naar de perikelen op het spoor komen.

Winter(niet)klaar
Schultz wil vooral weten "hoe het kan dat met alle investeringen van de afgelopen jaren om het spoor winterklaar te maken, het toch weer niet lukt deze dagen en het de komende dagen ook moeilijk blijft'', Dit zei ze tegen de NOS.

Ook wil ze een internationaal expert die ervaring heeft met koudweerproblemen inschakelen om de situatie in Nederland te bekijken.

Dramatische situatie
Bestuurder Roel Berghuis van FNV Spoor wil nu eindelijk eens uitgezocht hebben wat de effecten zijn van de spoorsplitsingen, met name voor de NS en ProRail. Hij noemt de situatie van het spoor op vrijdag en zaterdag 'dramatisch' voor de reizigers, conducteurs en machinisten.

Berghuis vindt het onbegrijpelijk dat ProRail niet in staat is geweest de wissels ijsvrij te houden en te krijgen. Volgens hem schaamt veel spoorpersoneel zich voor het derde jaar op rij in de winter voor de situatie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen