Nieuws24 jan '12 17:10

Nog komkommer en kwel door EHEC

Auteur: Anne-Greet Haars

Het is het jaar van de waarheid voor komkommertelers. Vorig jaar raakten de telers hun groente aan de straatstenen niet kwijt, door de paniek die ontstond na het uitbreken van de EHEC-bacterie.

Uiteindelijk bleek dat de EHEC-bacterie niet op de komkommer zat, maar toen was het leed al geschied. "In financiële zin hebben de telers er nog steeds last van, omdat hun nieuwe teelt met geleend geld is gefinancieerd", aldus Nico van Ruiten van de Land en Tuinbouworganisatie LTO Nederland.

Schadevergoeding
"De crisis had niet kunnen voorkomen kunnen worden. Ook heeft de minister alert gehandeld",zei Van Ruiten. "Maar achteraf wordt geconstateerd dat andere lidstaten het noodfonds snel leeg hebben gehaald, terwijl Nederland er niet op die manier van heeft geprofiteerd. Maar er zijn wel verwachtingen gewekt ten aanzien van een redelijke schadevergoeding".

Lessen
Van Ruiten vindt dat de ondernemers lessen hebben geleerd van de crisis. "Het consumentenvertrouwen moet beter worden vastgehouden. Dit kan je doen door het vormen van directe ketens en informatie dichterbij de consument te brengen. Daar worden ook initiatieven voor genomen in de sector."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen