Programma3 mei '12 09:54

'Aanpak EHEC ook richten op bestrijding'

Auteur: Fleur de Bruijn

De aanpak van de EHEC-bacterie moet zich naast de belangrijke symptoombestrijding, meer op daadwerkelijke bestrijding van de bacterie zelf richten.

Dat zei kindernefroloog Nicole van de Kar van het Nijmeegse UMC St Radboud donderdag. Zij doet onderzoek naar de bacterie en organiseert een vierdaags congres rondom EHEC, dat zondag van start gaat in Nijmegen.

Symptomatisch
“We zijn al jaren bezig om te kijken hoe je de bacterie kan bestrijden. Op dit congres worden de eerste resultaten gepresenteerd van onderzoek naar een dergelijke aanpak’’, legde Van de Kar uit.

De bacterie produceert gifstoffen in de darmen, waardoor een patiënt erg ziek kan worden. Ook kunnen deze gifstoffen van de bacterie nierfalen veroorzaken. Tot nu toe viel dat niet te voorkomen, maar slechts symptomatisch te behandelen.

Vaccin
Op het congres zijn internationale wetenschappers van verschillende disciplines bijeen. “Daardoor kan men bij elkaar kijken waar de raakvlakken liggen.

Qua bestrijding zoeken diergeneeskundigen bijvoorbeeld naar een vaccin waardoor koeien minder drager zijn van deze EHEC-bacterie, terwijl anderen onderzoeken hoe de bacterie zich in de darmen van mensen nestelt. Ook dat kan leiden tot een betere bestrijding’’, aldus Van de Kar.

Kiemgroenten
Vorig jaar leidde een grote uitbraak van de EHEC-bacterie in Europa ertoe dat ruim 4000 mensen ziek werden en tientallen mensen overleden, vooral in Duitsland. De oorzaak van de besmetting bleken kiemgroenten te zijn. “De les van die uitbraak is dat er opnieuw goed gekeken wordt naar de huidige protocollen en onderstreept het belang van een goede maar ook snelle diagnostiek’’, zei Van de Kar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen