Nieuws19 nov '12 14:03Aangepast op 19 nov '12 17:32

Hulppakket Griekenland blijft nog onduidelijk

Auteur: Mijke Hurkx

Minister Dijsselbloem van Financien sluit niet uit dat Griekenland een lagere rente moet betalen op de leningen die onder meer Nederland heeft uitstaan aan dat land. Hij zei dat in een debat in de Tweede Kamer.

"Alle leningen moeten terugkomen, daarop zeg ik ja. Maar er moet een oplossing komen dat het terugbetalen mogelijk maakt. Dat is de rente, hier zit een zekere marge in. Ik ga hier niet verder over in detail, want dat verzwakt mijn onderhandelingspositie", zegt Dijsselbloem maandagmiddag in de Tweede Kamer.

Politiek verslaggever Hans Verbeek op BNR: "De rente die voor Griekenland is berekend is hoger dan de geldende marktrente, dus daar ziet Dijsselbloem nog mogelijkheden. Hierin wordt hij gesteund door coalitiepartijen VVD en PvdA."

Dinsdag gaat de minister naar Brussel om te onderhandelen over de de voortgang van het bestaande Griekse leningenprogramma. De 17 eurolanden nemen dan waarschijnlijk nog geen definitieve besluiten.

Kamerdebat
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vindt het "heel vervelend'' dat hij geen duidelijkheid kan geven over de voortgang van het bestaande Griekse leningenprogramma. Dat zei hij maandag in een debat in de Tweede Kamer.

Mochten er toch besluiten worden genomen in de eurogroep, dan moeten die onder parlementair voorbehoud worden genomen, aldus onder meer CDA en VVD. Dijsselbloem zegde dat toe aan de vaste Kamercommissie Financiën. "Daar kunt u van op aan.''

Trojkarapport
De eurogroep komt dinsdag in Brussel bijeen om op basis van een rapport van het Internationaal Monetair Fonds, Europese Centrale Bank en de Europese Commissie te praten over de leningen aan Griekenland. Maar een deel van het rapport van de zogenoemde trojka is nog niet klaar, namelijk dat over de houdbaarheid van de Griekse staatsschuld.

Zonder perspectief op een "houdbare overheidsschuld'' in Griekenland heeft verdergaan met het leningenprogramma "geen kans van slagen'', schrijft Dijsselbloem. Een van de randvoorwaarden voor doorgaan met het programma is voor het kabinet dat er geen geld bij hoeft en dat er geen schulden worden afgeschreven.

De woordvoerder van Europees commissaris Olli Rehn (Monetaire zaken en de euro) zei maandag dat de ministers dinsdag van de trojka de laatste stand van zaken krijgen. De commissie zal er alles aan doen om een besluit mogelijk te maken, aldus de zegsman.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen