Nieuws18 nov '12 18:28Aangepast op 18 nov '12 22:54

Griekenland blijft nog jaren aan het infuus

Auteur: Mijke Hurkx

Griekenland staat nog lang niet op eigen benen. Volgens Jörg Asmussen van de Europese Centrale Bank heeft het noodlijdende land nog een extra pakket nodig voor in de jaren na 2014.

Dat zei de bestuurder zondag in een interview met de Duitse tv-zender ZDF.

"Volgende week zullen we tot een akkoord moeten komen over de financiering van Griekenland in 2013 en 2014. We moeten echter eerlijk zijn en erkennen dat Griekenland waarschijnlijk niet zelf de markt op kan voor financiering in 2015 en 2016. Dat betekent dat een aanvullend programma nodig is'', zei Asmussen.

IMF
Een financieringsplan voor de komende twee jaar staat haaks op de wens van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat een permanente oplossing najaagt. Wel zou de Griekse tragedie met het plan over de Duitse verkiezingen, in september volgend jaar, heen worden getild. Dat zou het makkelijker maken voor Duitsland, de grootste financier van de begroting van de Europese Unie, om gevoelige besluiten te nemen.

IMF-directeur Christine Lagarde wil dat de eurolanden een deel van de schulden die Griekenland bij ze heeft kwijtschelden. Duitsland is daar faliekant tegen en acht zo'n maatregel zelfs in strijd met de wet.

Dinsdag bijeen
Dinsdag komen de ministers van Financiën van de eurolanden en het IMF bij elkaar om over Griekenland te praten. Volgens bronnen in Brussel wordt er dan onder meer gediscussieerd over een verdere verlaging van de rente op de Griekse leningen en een verlenging van de looptijden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen