Grieks akkoord over coalitie | Update
De Pasok van Evangelos Venizelos heeft een akkoord bereikt met de conservatieve Nieuwe Democratie en de kleine partij Democratisch Links over een nieuwe coalitie in Griekenland.
Woensdagmiddag rond 16 uur was de beoogde nieuwe Griekse premier en leider van de nieuwe conservatieven, Antonis Samaras, bij president Papoulias om te vertellen dat het hem gelukt is om een coalitie te vormen met de socialisten van Pasok.
'IMF negatief''
Inmiddels krijgt de ministersploeg stapje voor stapje een gezicht. BNR-economieredacteur Eline Ronner: "Vassilis Rapanos wordt genoemd als de mogelijk nieuwe minister van Financiën. Hij is hoogleraar economie aan de universiteit van Athene en nu nog officieel de president van de Nationale Bank van Griekenland. Wat ik wel opvallend vind, is dat hij afgelopen november nog beweerde dat het IMF veel te negatief was over de Griekse banken en de economie daar."
Later vandaag wordt waarschijnlijk bekend wie er verder in de nieuwe ploeg zitten. "Men gaat ervan uit dat het om partijloze deskundigen gaat", weet Ronner.
De drie coalitiepartijen hebben verklaard bereid te zijn strenge bezuinigingen door te voeren die een voorwaarde zijn voor Europese steun. Wel hopen ze dat de afspraken met Europa kunnen worden versoepeld. De Europese partners hameren erop dat Griekenland zich aan de afgesproken bezuinigingen houdt, als voorwaarde voor nieuwe financiële steun.
179 zetels
De drie partijen hebben samen 179 van de 300 zetels in het parlement. Nieuwe Democratie kwam bij de verkiezingen afgelopen zondag als grootste uit de bus en haalde 129 zetels. Het socialistische Pasok haalde 33 zetels en Democratisch Links 17.
Spaanse obligaties
De aankondiging van een nieuwe Griekse regering zorgde woensdag voor een verdere daling van de rente op Spaanse staatsobligaties. Het rendement op 10-jarige obligaties zakte vlak na de bekendmaking van de nieuwe Griekse regering tot 6,85 procent, het laagste niveau van de afgelopen week.
Eerder op de dag zakte de rente al voor eerst deze week onder de grens van 7 procent.
Duitsers kijken mee
Correspondent Derk Marseille op de vraag hoe er in Duitsland op het nieuws uit Griekenland is gereageerd: "Het wordt op de voet gevolgd. Elk journaal opent al dagen met correspondenten ter plaatse, die elke ontwikkeling bij elke partij volgen. Dus het is wel duidelijk dat er heel veel nadruk ligt op de situatie in Griekenland."
Hoge rente levert miljarden op
Marseille maakt van de gelegenheid gebruik om te wijzen op de hoge rente. Daarover wil hij kwijt: "Dat is een aspect dat wel eens wordt vergeten in deze discussie. Vorige week was er nog een krantenbericht waaruit bleek dat Duitsland door de enorm grote rentevoordelen op jaarbasis 15 miljard euro zou kunnen verdienen. Er wordt ook wel eens gezegd dat Duitsland de eurocrisis wat langzaam aanpakt, omdat het land op dit moment ook enorm profiteert van hoge rentestanden."
'Geef Grieken meer tijd'
"Het is duidelijk dat deze coalitie iets binnen moet gaan halen, omdat anders de binnenlandse politieke spanningen alleen maar groter worden", zei Ewald Engelen, hoogleraar financiële geografie aan de Universiteit van Amsterdam, op BNR. "Dus wat dat betreft denk ik dat het belangrijk is dat de Trojka, de EU, het IMF en de eurozone toch gaan bewegen en de Grieken langere tijd geven om aan de voorwaarden te voldoen. Mijn verwachting is ook dat dat gaat gebeuren."
Derk Marseille daarop: "Nee, nee, nee. Totaal niet. Ik denk dat veel duidelijker moet worden wat precies het programma is en wat de conclusies zijn die eruit getrokken kunnen worden, voordat Duitsland daarop ja zegt."
Klik hier om te luisteren naar BNR's Eline Ronner, correspondent Derk Marseille en hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen.