Nieuws15 jan '13 20:38

Hollande: Mali, wij blijven nog wel even

Auteur: BNR Webredactie

Frankrijk trekt zijn troepen pas terug uit Mali als het land veilig en stabiel is, met een solide politiek systeem. Dat zegt de Franse president François Hollande.

Dat doel wordt bereikt als de gezamenlijke Afrikaanse troepenmacht in Mali is, gesteund door de internationale gemeenschap, meent Hollande. "Dan heeft Frankrijk geen reden meer om in Mali te blijven.'' Hollande deed zijn uitspraken dinsdag tijdens een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten.

"We hebben echter een doel. Ervoor te zorgen dat als we vertrekken, als we onze interventie beëindigen, Mali veilig is, er een legitieme autoriteit is, er verkiezingen kunnen plaatsvinden en er geen terroristen in het gebied zijn die het land bedreigen'', aldus Hollande.

De West-Afrikaanse economische organisatie Ecowas stuurt troepen naar het noorden van Mali om het regeringsleger te helpen de islamitische rebellen te verdrijven. Het duurt nog een ruime week voordat die troepenmacht er is.

EU-trainingsmissie
De eerste Europese militairen die voorbereidend werk gaan doen voor de EU-trainingsmissie in Mali, zouden al de komende dagen moeten afreizen. Dat zei EU-buitenlandchef Catherine Ashton dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg. "We moeten onze inspanningen versnellen'', aldus Ashton. De missie zal zo snel mogelijk opgezet worden, zei de EU-buitenlandchef.

Tijdens de speciale vergadering over Mali van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, donderdag, moeten de besluiten daartoe worden genomen. Ook de Malinese minister van Buitenlandse Zaken zal bij het overleg aanwezig zijn.

Volgens Ashton kan de internationale gemeenschap niet onverschillig zijn gezien de vreselijkheden die in Mali plaatsvinden. Ashton dankte Afrikaanse landen en Frankrijk die Mali al actief steunen. De EU-buitenlandchef benadrukte wel dat een actie in Mali geleid zal moeten worden door Afrika, niet door de EU. Ashton wil een speciale gezant aanstellen voor de Sahel-regio.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen