Nieuws6 mrt '13 18:03

Wat doet dood Chávez met Suriname en Curaçao?

Auteur: Melvin Captein

Met de dood van Hugo Chávez gaan Venezuela en Latijns-Amerika een onzekere tijd tegemoet. Hoe kijken Suriname en de Antillen naar het overlijden van het invloedrijke staatshoofd en de toekomst van de regio?

Volgens BNR-correspondent Pieter van Maele is er in Suriname met droefheid gereageerd op het overlijden van de president van het buurland. "Onmiddelijk nadat het nieuws bekend werd stuurde het kabinet een persbericht uit dat president Bouterse diep geschokt is door de dood van zijn goede vriend."

Veel gemeen
Dat de president van Venezuela nauwe banden met Bouterse onderhield zorgt ervoor dat diens status in Suriname even omstreden is als die van de eigen - ook niet onbesproken - president. "Er zijn felle voor- en tegenstanders. Bouterse en Chávez hebben qua achtergrond veel gemeen. Beiden pleegden staatsgrepen en zijn daarna democratisch verkozen."

Olie, olie...
Onder Bouterse is de band met Venezuela hechter geworden, vertelt Van Maele. "Caracas levert goedkope olie aan Suriname en er wordt er samengewerkt op landbouwgebied." De Surinaamse regering is er vooral bij gebaat dat de oliedeal blijft staan, aangezien brandstof daardoor relatief goedkoop blijft. "De grote vraag is of dit door zal gaan onder de volgende president."

en nog eens olie
Ook op andere overzeese gebiedsdelen waar Nederland een band mee heeft - Curaçao, Aruba en Bonaire - is verslagen gereageerd op de dood van Chávez. En dat terwijl de overleden president in 2006 nog dreigde een aantal van die eilanden te willen annexeren. Ook hier spelen oliebelangen weer een rol. "Op Curaçao is een heel grote olieraffinaderij die wordt geleased door het Venezolaanse staatsoliebedrijf", legt Van Maele uit. "Onder Chávez is dat bedrijf steeds minder gaan produceren. Stiekem zit Curaçao dus misschien wel te wachten op een nieuwe president die niet meer zo onbaatzuchtig met olie-opbrengsten zal omspringen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen