Nieuws27 dec '12 07:21

Beleggen in hypotheken wordt steeds minder lucratief

Auteur: Thijs Baas

Terwijl banken hopen dat regels voor het verkopen van een pakket hypotheken soepeler worden, worden die regels in de praktijk juist aangescherpt.

Daaardoor krijgen banken binnenkort meer moeite om de berg Nederlandse hypotheken te financieren. Dat blijkt uit voorstellen van het Basels Comité voor Bankentoezicht, meldt het Financieele Dagblad vandaag. Gevolg: beleggen in Nederlandse hypotheken wordt minder aantrekkelijk.

Securitisatie
"Banken hebben te weinig spaargeld om al hun hypotheken te financieren. Daarom verkopen ze hun hypotheken door: dat heet securitisatie. Het nieuwe voorstel is dat daar meer kapitaal tegenover moet worden aangehouden", vertelt Dirk Schoenmaker, hoogleraar Finance, Banking en Insurance aan de Vrije Universiteit en decaan van de Duisenberg School of Finance.

"In het voorstel staat dat er vijf keer meer kapitaal moet worden aangehouden, daardoor wordt het onaantrekkelijker. Nederlandse banken zijn bang dat ze slechter hun hypotheken kunnen verkopen aan andere banken. Er wordt nu een lobby opgezet om te reageren. Mijn oproep zou zijn om niet alleen aan de lobby te doen", vervolgt Schoenmaker.

"Probeer ook andere financieringsbronnen aan te boren. We hebben natuurlijk nieuw geld voor de hypotheken nodig om de woningmarkt weer aan de slag te krijgen. Een alternatief voor de securitisatie is om met gedekte obligaties te werken. In Duitsland doet men dat al jaren."

Claim
"Dan geef je obligaties uit met een hypotheek als onderpand, maar daarnaast krijg je ook nog een claim op de bankbalans waardoor de obligaties heel veilig zijn en tegen een lage rente kunnen worden uitgegeven", legt Schoenmaker uit.

Die claim houdt in dat als je de obligaties niet kan aflossen, je als houder van zo'n lening toch je geld terugkrijgt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen