Nieuws8 mrt '12 14:55Aangepast op 8 mrt '12 16:49

Kamp: kinderopvang stort niet in elkaar

Auteur: Karin Backx

Minister Henk Kamp van Sociale Zaken gelooft er niets van dat de kinderopvang in elkaar stort. Hij spreekt daarmee de onderzoeken tegen, die de FNV donderdag presenteerde.

De FNV publiceerde donderdag twee onderzoeken. FNV ondervroeg 700 ouders en 1700 werknemers in de kinderopvang. De onderzoeken maken duidelijk dat de gevolgen van de bezuinigingen in de kinderopvang groot zijn: 90 procent van de werknemers ziet een afname van het aantal kinderen. En 60 procent van deze groep vreest voor zijn of haar baan.

Maar misschien nog opvallender: van de 700 ondervraagde ouders zegt 65 procent minder gebruik te maken van kinderopvang en 33 procent van die groep is om die reden minder gaan werken. Dat druist regelrecht in tegen de plannen van het kabinet.

Kamp
Minister Kamp gelooft er allemaal niks van. "Er worden bezuinigingen in de kinderopvang doorgevoerd, desondanks blijft er nog een heel groot budget over en wij doen echt ons best om die kinderopvang ook bij de bezuinigingen overeind te houden."

"Dat daar enige heroverweging plaatsvindt en dat ouders gaan kijken of ze het toch niet anders kunnen organiseren met hun werk, of met iemand anders uit hun omgeving, vind ik helemaal niet erg," stelt de minister.

Vrouwen
Ook de PVV vindt het niet erg als kinderen meer worden opgevangen door het zogenoemde informele circuit van vrienden en familie. "Zo zie je de oom en de neven en nichten ook een keer en dat is ook hartstikke goed."

Ook sprak Kamp de bewering dat vrouwen minder zijn gaan werken door de duurdere kinderopvang tegen.

Speculeren
"Vorig jaar is de arbeidsdeelname van vrouwen met kinderen gegroeid met 0,8 procent. En als ik nu zie dat het aanbod en de vraag naar kinderopvang groeit en de abeidsdeelname groeit dan ga ik niet verder speculeren wat er moet gebeuren als het de andere kant op zou gaan."

Er is veel discussie over de kinderopvang. Het kabinet wil de arbeidsparticipatie verhogen maar ook bezuinigen op die kinderopvang. En dat gaat - zo blijkt uit het onderzoek van de FNV - niet samen.

Catshuis
Tijdens de besprekingen in het Catshuis zullen bezuinigingen op alle fronten de revue passeren. Minister Kamp van Sociale Zaken heeft al eerder aangegeven dat de kinderopvang waarschijnlijk ook aan bod zal komen.

Het onderzoeksrapport van de FNV werd donderdag aangeboden aan het Ministerie van Sociale Zaken.

Gerelateerde artikelen