Nieuws29 jan '13 14:06Aangepast op 29 jan '13 14:40

Drie keer levenslang in proces Passage

Auteur: BNR Webredactie

In het Amsterdamse liquidatieproces Passage heeft de rechtbank dinsdag aan drie verdachten een levenslange gevangenisstraf opgelegd.

"Drie keer levenslang voor Mohamed R., Jesse R. en Siegfried S., alledrie keiharde criminelen in de woorden van de rechtbank", zegt verslaggever Martijn de Rijk. R. is volgens de rechtbank betrokken bij zes moorden en een aantal pogingen daartoe. Hij geldt als professionele huurmoordenaar.

Tegen Fred R. was levenslang geëist, maar hij kreeg dertig jara opgelegd. Hij werd ook wel de moordmakelaar genoemd, zegt De Rijk; "de man die het allemaal regelde achter de schermen."

Peter La S.
De overige straffen zijn allemaal vrijheidsstraffen. Bijvoorbeeld die voor kroongetuige Peter La S. zelf; de man die het hele proces mogelijk maakte. "Hij heeft, zoals het OM ook geëist heeft, acht jaar opgelegd gekregen. Daarvan heeft hij er al voldoende uitgezeten om nu terecht op vrije voeten en als vrij man te proberen ergens anders op deze wereld een nieuw leven op te bouwen."

Het komt er op neer dat La S. als kroongetuige met de schrik vrij komt, ondanks dat hij veroordeeld is voor moord. “Het heeft duidelijk goed uitgepakt voor hem. In ruil voor zijn verklaring is hem een halvering van zijn straf beloofd. Er zou zestien jaar staan voor wat hij gedaan heeft. Men heeft hem dus beloofd dat er acht jaar gevraagd zou worden en dat is aardig uitgekomen", aldus De Rijk.

Vrijspraak Dino S. een flinke domper
Toch was er ook nog wel een flinke domper voor het Openbaar Ministerie. Dino S. werd vrijgesproken. "Hij heeft nog wel een half jaar straf gekregen voor het in bezet hebben van 25.000 euro uit crimineel geld en valse paspoorten. Maar daar is het bij gebleven en dat is voor het OM een heel grote teleurstelling. Dat heeft alles te maken met het feit dat een aantal verklaringen buiten het proces gehouden zijn door het OM. Dat heeft de rechtbank het OM niet in dank afgenomen. Daarom is uiteindelijk besloten om de beschuldigingen aan het adres van Soerel, die de grote opdrachtgever zou zijn, nietig verklaard."

Hoger beroep
Verdachte Jesse R. tekent zo goed als zeker hoger beroep aan tegen zijn veroordeling. Dat heeft zijn advocaat Sander Janssen direct na de uitspraak van de rechtbank laten weten.

"Met levenslang hebben we niets te verliezen'', zei Janssen. De raadsman zei 'teleurgesteld' te zijn over de overwegingen van de rechtbank. "Een aantal verweren van de verdediging is verworpen op gronden die ik niet begrijp.''

Angstaanjagend
Wat de rechtbank in het vonnis over de kroongetuigenregeling heeft gezegd, vindt Janssen 'op zijn zachtst gezegd angstaanjagend'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen