Het Openbaar Ministerie hield de belangrijke informatie, bestaande uit uitlatingen van La S. over de rol die Willem Holleeder speelde als opdrachtgever van liquidaties, lange tijd buiten het dossier.
De rechtbank bepaalde dat Soerel daar schade van heeft ondervonden. Tegen hem is een levenslange gevangenisstraf geëist, maar de kans dat hij vrijuit gaat is nu zeer reëel.
Beschuldigingen
"Het hele verhaal van la S. vormt de fundamenten van het hele proces, daar zijn alle beschuldigingen op gebaseerd en die hele verklaring is destijds in een kluis opgesloten", zegt verslaggever Martijn de Rijk vanuit de rechtbank in Amsterdam. "La S. heeft met het Openbaar Ministerie afgesproken dat alle beschuldigingen die hij aan het adres van Willem Holleeder deed, weggelaten zouden worden uit het dossier."
Op die manier selectief shoppen is uit den boze; zeker in het geval van Soerel levert dat een verzwakking van zijn positie op. "Hij wordt net als Holleder genoemd als opdrachtgever van de liquidaties waar het hier om gaat. Doordat het OM die beschuldigingen aan het adres heeft weggelaten is Soerel geschaad in het doen van een goede verdediging."
Onhandig
En dat is meer dan alleen maar onhandig, meldt De Rijk. "De vraag is of de hele verklaring wel tot stand was gekomen als niet de toezegging was gedaan dat de beschuildigingen aan het adres van Holleeder niet gebruikt zouden worden. Het had heel goed gekund dat la S. zijn mond had gehouden."
De rechtbank vindt de deal met la S. bovendien 'wat aan de hoge kants. De NOS meldde dat het om 1,4 miljoen euro gaat, en dat is "erg royaal". Waarbij aangetekend dat het bedrag aan strikte voorwaarden verbonden was. "Hij moest er een onderneming mee opzetten en hij moest echt laten zien dat hij het geld gebruikte om een nieuw leven op te bouwen."