Nieuws13 jun '13 06:51

Griekenland is nu een emerging market, gelukkig maar

Auteur: BNR Webredactie

De toonaangevende MSCI-index nam de Grieken de status van ontwikkeld land af. Wordt het land net zo booming als andere emerging markets zoals Brazilië, Rusland, India en China?

Van Europees hoofdpijndossier tot emerging market: Griekenland is vanwege alle economische ellende nu officieel gedegradeerd. De herhaaldelijk verlaagde ratings speelden ook de beurs in Athene parten. Vanaf 2007 daalde de Griekse beurs ruim 80 procent. Beursanalist Corne van Zeijl legt uit dat de nieuwe status van Griekenland een reden kan zijn voor beleggers om het land te mijden. 

“De grote wereldwijde beleggers zijn niet geïnteresseerd in Griekenland.” Toch kan die nieuwe status ook positieve effecten hebben, zegt Van Zeijl. “De emerging markets hebben het de afgelopen twaalf maanden dramatisch slecht gedaan, dus mocht er een herstel komen, dan moet je Griekse aandelen kopen. Misschien gaat Griekenland daar wel weer van profiteren.”

Samaras
Ondanks die kansen, is het geen feest op de Griekse handelsvloer, zegt Van Zeijl: “Veel hangt af van de Griekse economie. De huidige bezuinigingen, hebben voorlopig nog een vrij negatief effect op de economische groei.”

En dat terwijl de economieën van andere emerging markets juist wel groeien. Al is de situatie in Griekenland volgens Michiel van Duijn, econoom bij de Rabobank, niet om moedeloos van te worden, er zijn ook lichtpuntjes. “De coalitie van Samaras, de pro-Europese coalitie die nu ruim een jaar in het zadel zit, is behoorlijk succesvol in het schipperen tussen de Griekse bevolking en de wensen van het IMF.”

Arbeidskosten
Wat het IMF gelukkig stemt, zijn de overheidsmaatregelen. Het op orde brengen van het huishoudboekje en de hervormingen op de arbeidsmarkt, Verduijn: “Wat op dit moment een belangrijke ontwikkeling is, is dat de arbeidskosten fors zijn afgenomen. Dat maakt het voor de Griekse bedrijven op dit moment aantrekkelijk en goedkoper om arbeid aan te nemen. Maar het wordt ook gemakkelijk voor buitenlandse bedrijven om delen van het productieproces naar Griekenland te brengen.  

En dat zal volgens Verduijn een van de grote voordelen zijn voor Griekenland, dat na verwachting in 2015 echt kan herstellen van de grote crisis. Nu alleen nog investeerders vinden, om het land ook daadwerkelijk booming te krijgen, zoals Turkije, China of India.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen