Nieuws1 sep '11 15:56

Derde van studenten wil niet lenen

Auteur: Laura Walburg

Een derde van de studenten wil geen geld lenen tijdens de studie. Liever werken ze extra of gaan een avond minder stappen.

Dit blijkt uit het Groot Studenten Geld Onderzoek van ING Bank, dat donderdag werd gepresenteerd in aanwezigheid van prinses Máxima.

Alleen in uiterste nood
Nog eens 75 procent van de studenten wil alleen in uiterste nood lenen, maar geeft de voorkeur aan extra werken om rond te kunnen komen. De economen van ING tekenen aan dat deze leenaversie bij studenten gevolgen kan hebben als de regering de plannen voor het inkorten van de studiefinanciering doorzet. Veel studenten zouden dan kunnen afhaken. Meer werken en langer over je studie doen wordt vanaf volgend jaar immers ook minder aantrekkelijk, vanwege de invoering van de langstudeerboete.

Terwijl een derde van de studenten niet wil lenen, zegt een even groot aantal zonder lening juist niet te kunnen studeren. Een van hen is de 24-jarige student journalistiek Fons Hendriks. "Als je nagaat wat het kost om een enigszins fatsoenlijke kamer te huren in Nederland en wat je kwijt bent om je sociale leven op peil te houden, heb je al gauw een lening nodig."

Schuld
De helft van de studenten verwacht zijn studie met een schuld af te sluiten. Gemiddeld voorspellen ze dat die schuld 15.000 euro zal bedragen. Ruim 20 procent van de studenten vindt dat hij te veel geld uitgeeft. In Amsterdam is dit percentage met 29 procent het hoogst. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de relatief hoge kosten voor levensonderhoud in de hoofdstad. Een studentenkamer is er bijna een derde duurder dan gemiddeld en uitgaan kost nergens in Nederland meer dan in Amsterdam.

Ondanks hun frequente financiële problemen geven studenten zichzelf gemiddeld een 8 voor omgaan met geld. Hendriks geeft zich zelfs een 9, hoewel hij vaak aan het eind van de maand krap bij kas zit. ,,Aan het begin van de maand krijg ik veel geld binnen, waardoor ik meer uitgeef. Op het eind van de maand leef ik dan op rijst en bruine bonen. Maar iedereen die ik ken doet het zo, dus ik vind het geen probleem.''

Studenten geven hun financiële situatie gemiddeld een 7. Om de uitgaven in de hand te houden zorgt 42 procent van hen ervoor dat ze niet rood kunnen staan. Zo kunnen ze nooit geld uitgeven dat ze eigenlijk niet hebben.

Gerelateerde artikelen