Nieuws4 jul '12 08:40Aangepast op 4 jul '12 09:35

Monti: eens met begrotingsdiscipline

Auteur: Pieter van den Akker

De Italiaanse premier Mario Monti is het met bondskanselier Angela Merkel eens over begrotingsdiscipline. Maatregelen om economische groei te stimuleren moeten niet ten koste gaan van de overheidsuitgaven.

Dat heeft Monti bezworen in een interview dat de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung woensdag publiceerde. Monti en Merkel spreken elkaar later vandaag.

Hoge rente
Italië moet op de geldmarkten een hoge rente betalen als het geld wil lenen. Bij de EU-top vorige week zou Monti steun van andere Europese landen hebben geëist. Italië doet zijn huiswerk, maar 'het buitenland moet deze stappen erkennen en Italië vertrouwen geven', zei Monti tegen de Frankfurter Allgemeine.

De Italiaanse premier is na de EU-top van afgelopen week de gevierde man in zijn land. Hij speelde het hard en kreeg bij Merkel voor elkaar dat de Europese steunmechanismes ook gebruikt kunnen worden om Italiaanse en Spaanse staatsleningen op te kopen als de rente te hoog oploopt. Maar houdt Merkel woord?

Zenuwachtig
Anne Branbergen, journalist in Italië, antwoordde woensdag op BNR op die vraag: "Ze zijn er best wel een beetje zenuwachtig over. Ook vanochtend in de Italiaanse kranten, op de radio en in tv-uitzendingen. Monti probeert nog steeds van 'nee, maar dat we hebben we nu afgesproken, daar is geen twijfel meer over'. Maar Angela Merkel heeft in eigen land toch al een paar dingen gezegd die de geloofwaardigheid van wat vorige week is afgesproken toch enigzins  onderuit halen. Zoals bijvoorbeeld 'ja, maar niemand heeft er nu nog een beroep op gedaan'."

Maar dat is niet meer dan logisch, zegt Branbergen. "Dat is pas vorige week donderdag afgesproken en het gaat over gigantische bedragen. Dat klinkt toch naar een beetje draaien, laat ik het zo zeggen."

Nederland en Finland gaven gisteren aan dat ze niet willen dat het ESM obligaties van eurolanden kan gaan kopen. Branbergen: "Nederland en Finland zijn sindsdien iedere dag op de voorpagina's hier. Vooral om te zeggen dat zij niet als enige beslissingsrecht hebben. Barroso en Van Rompuy hebben gezegd dat het nu eenmaal is afgesproken en daar gaat het maar om."

Duitse 'woordvoerders'
Branbergen ging verder: "Maar het feit dat Angela Merkel zelf heeft gezegd dat afzonderlijke lidstaten natuurlijk het recht hebben om een andere mening te hebben, heeft de gemoederen in Italië flink doen oplopen. Zij heeft het verdedigd. Nu is Italië een land van complottheorieën, maar meteen al toen Nederland en Finland dit zeiden, waren er hier mensen die zeiden: 'is dat niet wat Merkel wil: dat ze het aan Nederland en Finland overlaat het klusje te klaren'?"

Of die argwaan vanuit Duits perspectief terecht is? BNR-correspondent in Duitsland, Derk Marseille, daarop: "Het is heel interessant om te horen hoe dat in Italië wordt beleefd. In Duitsland zijn ze niet zo van de complottheorieën. Natuurlijk moet Merkel hier soms uitleggen dat wat ze in Brussel afspreekt geen supergrote gevolgen heeft voor de Duitse binnenlandse begroting. Of dat waar is, kan je je twijfels over hebben. Maar hier hoor ik geen argwaan over of het ESM uiteindelijk gaat werken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen