Patiëntgegevens lekken wel degelijk
Het medisch onderzoeksinstituut Nivel dat in het kader van het EPD onderzoek doet naar patiëntendossiers, krijgt patiëntgegevens van huisartsen. "Wij hebben strikte protocollen hoe met die informatie om te gaan."
In 80 procent van de gevallen is een patiëntendossier te matchen met een persoon, schrijft de Telegraaf maandag. Roland Friele, adjunct-directeur van Nivel, beaamt dat het onderzoeksinstituut ook persoonlijke informatie voor de kiezen krijgt. "Maar niet van alle patiënten in Nederland", zegt Friele tegen BNR's Mark Beekhuis.
Scoren voor beloning
"Wat wij van huisartsen krijgen, is het aantal consulten dat ze hebben gegeven, en het aantal keer dat ze bij zo'n consult een diagnose hebben opgeschreven", vervolgt Friele. Nivel krijgt op die manier dus beeld van hoe consequent de huisarts diagnoses noteert in het dossier. "We krijgen eigenlijk een percentage waarop de huisarts scoort", zegt Friele. "Wanneer de huisarts goed scoort, krijgt hij een vergoeding van een verzekeraar als beloning. De score wordt vastgesteld in het patiëntendossier zelf, niet door de verzekeraar."
Les dossier bijhouden van Nivel
Het Nivel hoeft dus niet de diagnoses te kennen om die score te bepalen. Toch krijgt het Nivel in sommige gevallen wel de diagnoses voor hun neus. "Een aantal huisartsen willen nog beter weten hoe ze hun dossier het beste kunnen bijhouden, want het bijhouden is heel belangrijk. We krijgen dan de leeftijd van mensen of informatie over de diagnose. Veel patiënten hebben te maken met meerdere huisartsen en dan moeten de artsen wel kunnen vertrouwen op dat elektronische dossier. Hierin moet bijvoorbeeld staan genoteerd dat een patiënt een allergie heeft voor antibiotica." Om zeker te weten of de artsen de dossiers goed bijhouden, laten ze die dus controleren door deze derde partij; het Nivel.
Lek
Huisartsen schenden zo eigenlijk hun geheimhoudingsplicht, door patiënteninformatie te delen met een derde partij. "Maar die informatie koppelen we dan alleen terug aan de huisarts. We doen dat als uitvoerder van die huisarts. Zoals ook de computerbeheerder ook uitvoerder is, die kan ook bij gevoelige informatie."
Discreet
"Wij ontvangen die gegevens als uitvoerder van die huisarts en hebben ook goede protocollen voor, zodat de gegevens van patiënten niet in de handen van andere mensen komen", aldus Roland Friele, adjunct-directeur van Nivel.