Nieuws13 mei '13 17:12Aangepast op 13 mei '13 19:44

Big Brother Bloomberg betrapt na babbelende journalist

Auteur: Fleur de Bruijn

Het financieel persbureau Bloomberg is door het stof gegaan omdat journalisten toegang hadden tot de systemen die klanten van het bureau gebruikten. Een reporter van Bloomberg had zich versproken.

Economie-redacteur en grootgebruiker van Bloomberg Rob Jansen: “Een reporter van Bloomberg had een gesprek met een bestuurder van Goldman Sachs. Tijdens dat gesprek zei de journalist: ‘dat kunt u helemaal niet weten want u was de afgelopen weken helemaal niet ingelogd op de terminal’."

Chatsessies
Na een klacht van Goldman Sachs bij Bloomberg bleek dat journalisten van de financiële persdienst konden zien wanneer een klant inlogde en van welke functies ze gebruik maakten. Die informatie gebruikten ze voor hun werk.

“Inmiddels is het duidelijk dat ze niet alleen de inloggegevens hadden, maar dat ze ook konden zien welke codes ze intoetsten en dat ze inzage hadden in chatsessies”, legt Jansen uit.

Voorkennis
Meer dan 300.000 klanten op onder meer beursvloeren en bij grote bedrijven maken gebruik van de informatie-terminals van Bloomberg. Die kosten naar verluidt 20.000 dollar per jaar.

Ook grote mannen als Mario Draghi (president ECB) en Ben Bernanke (Fed) maken gebruik van de diensten van Bloomberg. Daar schuilt het grote probleem in, zegt Corné van Zeijl van SNS Asset Management. “Als je weet waar Bernanke naar kijkt, heb je in feite voorkennis."

De affaire heeft ook tot vragen geleid bij de Europese Centrale Bank (ECB) en zijn Duitse evenknie, de Bundesbank. Beide instellingen gaven maandag aan dat zij contact hebben opgenomen met Bloomberg om navraag te doen naar het gebruik van inloggegevens door het persbureau. De Bundesbank gaf daarbij aan niet te weten of data van medewerkers zijn gebruikt voor journalistieke doeleinden.

Open reactie
Hoofdredacteur Matthew Winkler zei dat er geen excuses zijn voor het stiekem meekijken. “Ze zijn er heel open over", zegt Jansen. "De CEO van Bloomberg zei: ‘we weten dat de journalisten dit doen en jaren geleden was het zelf gebruikelijk dat journalisten deze informatie gebruikten ter voorbereiding op interviews’.”

Winkler benadrukte dat de journalisten beperkte toegang hadden. Zo hadden ze geen toegang tot informatie die te maken had met bijvoorbeeld aandelenhandel.

Gerelateerde artikelen