Nieuws22 nov '11 17:58

Wetenschap zet vraagtekens bij snelle neutrino's

Auteur: BNR Webredactie

In september toonden wetenschappers aan dat neutrino's sneller kunnen gaan dan het licht. Maar dat onderzoek wordt in twijfel getrokken.

Een groep van 68 wetenschappers schrijft in een gezamenlijk artikel dat er geen bewijs is geleverd dat de minuscule deeltjes daadwerkelijk sneller kunnen gaan dan het licht.

De natuurkundigen hebben vorig jaar hetzelfde onderzoek gedaan als degenen die in september de natuurwetten op hun kop zetten met de ontdekking van de razendsnelle neutrino's. De deeltjes werden vanuit Genève door de grond naar een laboratorium 733 kilometer verderop in het Italiaanse Gran Sasso geschoten.

Als de neutrino's tijdens die reis daadwerkelijk sneller dan het licht zouden gaan, moeten ze onderweg energie verliezen, stellen de twijfelaars. Toch gebeurt dat niet. Neutrino's kunnen volgens de wetenschappers dus niet sneller gaan dan het licht.

Relativiteitstheorie
De ontdekking die natuurkundigen van de Europese Organisatie voor Kernonderzoek (CERN) in september naar buiten brachten, ondermijnde de relativiteitstheorie van Albert Einstein. Die gaat ervan uit dat niets sneller kan gaan dan het licht: ongeveer 300.000 kilometer per seconde.

Meetfout?
De vondst was wereldnieuws, maar zelfs de ontdekkers durfden het niet te geloven. Ze hielden openlijk rekening met een meetfout en vroegen collega's om de proeven over te doen. Toch bleek vorige week weer dat neutrino's sneller dan verwacht aankwamen op hun eindbestemming. Voor die opvallende resultaten geven de twijfelaars geen verklaring.

Gerelateerde artikelen