Nieuws18 nov '11 09:49Aangepast op 18 nov '11 13:54

Sneller dan het licht: weer gelukt

Auteur: BNR Webredactie

Wetenschappers van de Europese Organisatie voor Kernonderzoek (CERN) hebben opnieuw vastgesteld dat een minuscuul deeltje, het zogenoemde neutrino, sneller gaat dan het licht.

In september had CERN dat na een eerste experiment ook al vastgesteld, maar wereldwijd was er scepsis. Ook was er twijfel of de metingen wel klopten. Daarom werd er gepleit voor extra experimenten.

Lichtsnelheid
In het nieuwe experiment zijn opnieuw neutrino's ondergronds van Genève naar een laboratorium in het Italiaanse San Grasso gestuurd. De deeltjes legden de afstand van 732 kilometer opnieuw nanoseconden sneller af dan de lichtsnelheid.

Dat deeltjes sneller kunnen dan het licht, ondermijnt de relativiteitstheorie van Albert Einstein. Die ging ervan uit dat niets sneller kan gaan dan het licht: 300.000 kilometer per seconde.

Onduidelijk
De meting van de snelheid van Genève biedt volgens Professor Stan Bentvelsen, natuurkundige van de Universiteit van Amsterdam, nog geen duidelijkheid. De metingen worden pas echt betrouwbaar als ook op een andere plek op de aarde nog een keer opnieuw hetzelfde resultaat wordt gemeten.

Het experiment was bovendien helemaal niet opgezet om deze meting te doen. De revolutionaire snelheid is een soort bijproduct. Er is daarom grote onzekerheid over de vraag of die snelheid goed gemeten wordt, meent Bentvelsen.

Gerelateerde artikelen