Nieuws11 dec '11 17:52Aangepast op 11 dec '11 21:37

Wetenschap jaagt op goddelijk deeltje

Auteur: BNR Webredactie

De wetenschap heeft een mythisch elementair deeltje op het spoor, die voor een belangrijke doorbraak kan zorgen.

Dat maakte het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN) bij het Zwitserse Genève zondag bekend.

Komende dinsdag maken de onderzoekers meer informatie bekend over het zogeheten Higgs-boson deeltje. Volgens de wetenschappers is de jacht naar het ontbrekende puzzelstukje "een belangrijke vooruitgang''.

Het Higgs-boson zou ervoor zorgen dat alle super kleine deeltjes in het universum massa hebben. Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen. Higgs-bosonen bepalen uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels. Omdat het zo belangrijk is, noemen wetenschappers het boson ook wel het God-deeltje.

De vooruitgang die er is geboekt ,"is niet genoeg om met absolute zekerheid te zeggen of het Higgs-boson al dan niet bestaat'', zeggen de wetenschappers. Waarschijnlijk heeft het CERN met de deeltjesversneller LHC wel vastgesteld waar het Higgs-boson te vinden is. Op basis daarvan zou het mysterie in de komende jaren kunnen worden opgelost.

De Higgs-bosonen bestaan alleen in de theorie en zijn nog nooit waargenomen. Op grond van bekende informatie, wordt het bestaan echter aangenomen.

Gerelateerde artikelen