Nieuws5 dec '11 21:43Aangepast op 6 dec '11 08:37

Kredietstatus Nederland op de tocht

Auteur: BNR Webredactie

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's houdt de kredietstatus van bijna alle eurolanden tegen het licht. Ook Nederland loopt de kans zijn AAA-status te verliezen.

Behalve Nederland hebben nog veertien eurolanden maandag te horen gekregen dat hun kredietstatus onder de loep wordt genomen en mogelijk neerwaarts wordt herzien. Een lagere kredietstatus leidt er meestal toe dat een land meer rente moet betalen op staatsleningen.

'Koersvast'
Minister van Financiën Jan Kees de Jager wilde niet inhoudelijk ingaan op het besluit van S&P. Wel zei hij dat het nieuws duidelijk maakt dat de schuldencrisis alle eurolanden kan raken.

"Het is niet voor niets dat Nederland concrete voorstellen heeft gedaan die bij moeten dragen aan een oplossing van deze crisis. Daar werken we nu hard aan. Daarnaast laat het nogmaals zien dat het goed is dat dit kabinet koersvast is ten aanzien van het op orde brengen van het huishoudboekje van Nederland'', aldus De Jager.

Molensteen
Casper de Vries, econoom aan de Erasmus Universiteit denkt dat het niet makkelijk wordt voor Nederland om de AAA-status te houden. "Als Nederland en Duitsland garant staan voor de Italiaanse en Spaanse schulden, gaat het om zulke omvangrijke bedragen, dat het moeilijk is om triple A status te behouden. Die belofte is een molensteen om de nek van de Nederlandse overheid."

Politiek
Volgens PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk komt de aankondiging van Standard & Poor's niet geheel onverwacht, met de komende eurotop in het vooruitzicht. "De timing is natuurlijk opvallend, maar Standard & Poor's volgt de markt, ik denk niet dat ze een politieke bedoeling hebben." 

Luister naar de gesprekken met De Vries en Plasterk via de knop onder de afbeelding.

Negatief
René Smits, hoogleraar in het Recht van de Economische en Monetaire Unie aan de Universiteit van Amsterdam, ziet de  waarschuwing van de kredietbeoordelaar als een "kat-en-muisspelletje tussen markt en politiek". Maar hij denkt niet dat het veel invloed zal hebben op de eurotop van vrijdag: "Merkel en Sarkozy zijn toch al negatief over eurobonds. Dat is overigens dom en kortzichtig, want alleen door gemeenschappelijk optreden kunnen de markten landen niet tegen elkaar uitspelen, zoals ze nu doen."

"De angst van Merkel en Sarkozy is dat het het begrotingsdicipline ondermijnt. Maar dat kan ook versterkt worden door eurobonds. Je kunt het zo inrichten dat landen die een slechte discipline hebben een hogere rente betalen."

Gerelateerde artikelen