Nieuws5 dec '11 14:08Aangepast op 5 dec '11 18:05

Bos: Problemen kwamen door anderen

Auteur: BNR Webredactie

De echte verantwoordelijken voor de bankencrisis waren de raden van commissarissen, zegt oud-minister Bos van Financiën. En de politiek? Die mocht puinruimen.

Dat stelde Wouter Bos maandag tijdens zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie die de toenmalige crisismaatregelen onderzoekt.

"Ik heb hier heel weinig commissarissen langs zien komen in deze verhoren, terwijl echt de eersten die er verantwoordelijk voor zijn dat de banken er geen puinhoop van maken, de eigen commissarissen zijn", aldus Bos.

Persconferentie
De oud-minister van Financien zei tegen de commissie-De Wit dat hij de Tweede Kamer op een bepaald moment eerder had moeten informeren over de miljardenhulp aan de noodlijdende banken, in de herfst van 2008. Het kabinet hield een persconferentie over de bekendmaking van kapitaalsteun voor banken in problemen, en informeerde de Kamer pas een dag later.

Bos: "Een les voor de toekomst; op een moment dat je met zoiets naar buiten komt, is zelfs één dag wachten, wat wij gedaan hebben, voordat je de Kamer informeert, een dag teveel."

Balkenende
Uit het verhoor bleek ook dat niet alleen de Tweede Kamer, maar ook premier Jan Peter Balkenende een bijrol vervulde. De hoofdrol was weggelegd voor het ministerie van Financiën en De Nederlansche Bank.

Bos: "Door het hele proces heen heb ik me altijd zeer gesteund gevoeld door de minister-president en heb ik geprobeerd hem altijd op alle cruciale momenten erbij te betrekken. Hij liet ook heel veel aan mij over. Dat werkte op die manier dus erg goed."

Bos gaf tijdens het verhoor aan, dat ook hij de kredietcrisis van 2008 en 2009 niet heeft zien aankomen. Volgens hem kwamen in de loop van 2007 wel problemen aan het licht bij afzonderlijke Britse en Amerikaanse banken, maar pas met de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers op 15 september 2008 drong de ernst van de situatie tot hem door.

Noodfonds
Tijdens het verhoor gaf Bos terloops ook nog zijn mening over het huidige noodfonds waarmee de schuldencrisis moet worden bestreden. De oud-minister vindt dat het noodfonds eigenlijk veel groter zou moeten zijn. Hij maakte daarbij een vergelijking met de maatregelen die hij in 2008 moest treffen om de banken te redden. Zo zou het nu ook met de euro moeten, vindt Bos.

"Als het Europese noodfonds vele malen groter zou zijn dan het op dit moment is aangekondigd, zou alle speculatie over of men een eurocrisis in Italië kan opvangen, meteen zijn opgehouden. Maar omdat het steeds net te klein is, gaat die onzekerheid maar door", aldus de oud-minister.

Gerelateerde artikelen