Nieuws3 feb '12 17:07

Polen met uitkering beter in de gaten houden

Auteur: Anne-Greet Haars

Henk Kamp wil beter in het vizier krijgen hoeveel Oost-Europeanen in Nederland, veelal Polen, een uitkering ontvangen. Kamp noemt vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer het beeld op dit moment niet volledig.

Hij is in overleg met het Centraal Bureau voor de Statistiek om "betere en meer periodiek gegevens te verzamelen over uitkeringen aan personen uit Midden- en Oost-Europa''.

Stijging
De minister waarschuwde eind vorig jaar nog voor een stijging van het aantal Polen en andere arbeidsmigranten uit nieuwere EU-lidstaten dat een uitkering ontvangt. Hij zei toen dat bijna 12.000 Oost-Europeanen bijstand, WW, een uitkering voor arbeidsongeschiktheid, AOW of een nabestaandenuitkering ontvangen. De Kamer vroeg vervolgens opheldering, omdat onduidelijkheid ontstond over de cijfers.

Verheugd
Kamp reageerde vrijdag nog verheugd op berichten dat het CBS over 2011 een daling heeft genoteerd in de werkloosheid onder Oost-Europeanen in ons land. Maar hij is bezorgd over de stijging die te zien is als wordt gekeken naar een langere periode. Sinds 2008 is volgens hem het totale beroep op alle uitkeringen 50 procent toegenomen.

Gerelateerde artikelen