Wmo kost gemeenten vaak veel te veel
Gemeenten geven meer uit aan de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) dan in het budget beschikbaar is. Uit het rapport Gemeentelijk Wmo-beleid 2010 blijkt dat gemeenten in dat jaar 69 procent meer geld uitgaven dan ze van het Rijk kregen.
“Dat percentage neemt sindsdien toe", zegt Linda Hanzenkamp van de Vereniging Nederlandse Gemeenten in een reactie op het rapport tegen NRC Handelsblad. Volgens Hanzenkamp vragen bijna alle gemeenten sinds een, twee jaar een bijdrage aan mensen die een beroep doen op de Wmo.”
Veel te veel
Uit het rapport Gemeentelijk Wmo-beleid 2010: ‘Bij 21 procent van de gemeenten zijn de uitgaven gelijk aan het budget en 10 procent gaf minder uit dan budgettair beschikbaar was. Wat opvalt is dat een groot aantal gemeenten veel meer geld uitgeven dan zij van het rijk voor de Wmo krijgen.’
“De plicht burgers centraal te stellen, staat centraal in de Wmo”, zegt Hanzenkamp tegen NRC. Volgens haar leidt die plicht ertoe dat overschrijding van het budget zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Nieuwe taken
Gemeenten zullen binnenkort nog meer taken op zich moeten nemen. In het regeerakkoord is vastgelegd dat het kabinet in het sociale domein veel nieuwe taken geeft aan gemeenten. Zo gaan onderdelen van de AWBZ naar de Wmo.
VNO sprak eerder haar zorg uit over de financiële armslag van gemeenten als gevolg van het uitbreiden van de Wmo. “Onherroepelijk komt de ondersteuning van inwoners in gevaar”, schrijft de VNG op haar website in reactie op het regeerakkoord.