Nieuws9 feb '12 22:23

Treinverkeer eerder aanpassen aan weer

Auteur: Harmen Simon Teunis

Als meteorologen zwaar winterweer voorspellen, moeten ProRail en NS eerder dan tijdens de recente spoorproblemen de dienstregeling aanpassen.

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft dit verzoek neergelegd bij de spoorbeheerder en de vervoerder, schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer.

Minder treinen inzetten
Door minder treinen in te zetten wordt de dienstregeling betrouwbaarder, maar is de capaciteit minder. Toch ziet ze het als oplossing, want: "daarmee wordt voorkomen dat verstoringen zich bij onverwachte omstandigheden als een olievlek verspreiden en het hele treinverkeer tot stilstand komt".

Na aanpassing werd het beter
Door de extreem lage temperaturen en sneeuwval kwamen treinreizigers vooral op vrijdag en zaterdag in de kou te staan, analyseert Schultz. Na het aanpassen van de dienstregeling werd het beter.

In een eerdere brief noemde ze de prestaties van de spoorsector onvoldoende, omdat de infrastructuur niet naar behoren functioneerde en reizigers niet goed werden geïnformeerd. Dinsdag vergadert de Kamer over de kwestie.

Te zwaar ontregeld
"Ik kom tot de conclusie dat het spoor ondanks de genomen maatregelen afgelopen vrijdag en zaterdag te zwaar en te lang ontregeld was", stelt de VVD-bewindsvrouw.

"Ik moet concluderen dat de eerdere maatregelen tot dusverre niet afdoende zijn geweest. Reizigers moeten ervan uit kunnen gaan dat NS en ProRail betrouwbaar vervoer bieden ook in winterse omstandigheden."

Brief van 19 A4'tjes
In haar brief van 19 A4'tjes komt ze met diverse suggesties voor verbeteringen. Het eerder aanpassen van de dienstregeling heeft volgens haar ook een gunstig effect op de reisinformatie. Die wordt op deze manier betrouwbaarder.

Een ander plan om betere info te geven is het maken van een tweede NS-website die als achtervang kan dienen als de eerste eruit klapt door hoge bezoekcijfers.

Nader onderzoek
Schultz kondigt verder nog nader onderzoek aan naar (de kosten van) het verbeteren van kwetsbare wissels. Ook wil ze weten hoe in andere landen wordt omgegaan met het winterspoor.

Gerelateerde artikelen