Nieuws16 mrt '13 10:50Aangepast op 16 mrt '13 20:03

'Deetman spaarde 'goede bekende' Van Luyn'

Auteur: BNR Webredactie

De voormalige commissie-Deetman distantieert zich nadrukkelijk van de suggestie dat belastende feiten over toenmalig bisschop Ad van Luyn werden weggelaten of slechts zijdelings werden gemeld.

Een woordvoerder van de commissie reageerde daarmee op suggesties in NRC Handelsblad dat Wim Deetman in zijn eindrapport over kindermisbruik in de rooms-katholieke Kerk onthullende zaken over bisschop Ad van Luyn onder het tapijt heeft geveegd. 

Kennissen
De krant suggereert dat Deetman Van Luyn heeft gespaard omdat ze goede bekenden van elkaar zijn. Van Luyn was bovendien degene die Deetman aanwees om het onderzoek te doen. "Deetman was de ideale man om te voorkomen dat de Tweede Kamer zelf een onderzoek zou doen: iemand met statuur en gezag."

NRC Handelsblad meldt op basis van eigen onderzoek ondere meer dat de bisschop twee misbruikslachtoffers in de kou liet staan en niet optrad tegen de aanstelling van een pedofiele priester. In het eindrapport van de commissie-Deetman kwamen deze kwesties nauwelijks aan de orde.

Integer
Bert Kreemers, secretaris en onderzoeksmanager van de voormalige commissie plaatste zaterdag een verklaring op de website van de commissie-Deetman.Kreemers stelt dat de berichtgeving in het NRC Handelsblad een onjuiste voorstelling van zaken geeft. Hij benadrukt dat de commissie "keiharde afspraken heeft gemaakt om de onafhankelijkheid te verzekeren''.

Het argument dat Deetman en Van Luyn elkaar kennen, is volgens Kreemers onvoldoende om te stellen er niet integer is gehandeld. Kreemers heeft het over een schijnbewijs. ,,De commissie kon op grond van die correspondentie geenszins de indruk krijgen dat Van Luyn of de hogere overste zich aan de zaak hadden getracht te onttrekken'', laat de secretaris weten.

Salesianen
Op jongensinternaat Don Rua in 's-Heerenberg zou de leerling Stef Janssen in de jaren '60 seksueel misbruikt en mishandeld zijn. Een incident waarbij hij door een medeleerling bijna wordt gewurgd en over de trapleuning wordt gegooid verdwijnt in de doofpot; de paters besluiten de politie niet te informeren over het incident.

Als voorzitter van de bisschoppenconferentie zegt Van Luyn aan het begin van het misbruikschandaal in de rooms-katholieke Kerk in 2010 niets te weten van kindermisbruik bij de salesianen, waarvan hij zelf provinciaal-overste is. Van Luyn was in de jaren '60 leraar op Don Rua.

Janssen stuurt Van Luyn verschillende e-mails en brieven waarin hij zijn ervaringen met hem deelt. Een reactie krijgt hij niet. Bij Deetman was volgen NRC bekend dat Janssen niet het enige slachtoffer is dat tevergeefs aanklopte bij Van Luyn.

Janssen en een ander slachtoffers die in de berichtgeving wordt aangehaald, kregen volgens Kreemers wel degelijk een reactie op hun verzoek om contact. Een van hen zou zich bij de secretaris van de commissie zelfs hebben bedankt 'voor de wijze waarop de onderzoekscommissie met zijn melding is omgegaan'.

Goede bekenden
Hoogleraar spiritualiteitsstudies Peter Nissen van de Radboud Universiteit Nijmegen noemt het onderzoek en het vervolgonderzoek van de commissie-Deetman in NRC dan ook 'juist interessant om wat er niét in staat'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen