Nieuws13 mrt '13 14:35Aangepast op 1 nov '16 13:38

Geld georganiseerde criminaliteit blijft vaak dicht bij huis

Auteur: Harmen Simon Teunis

De georganiseerde criminaliteit investeert zijn geld vooral in bedrijven en vastgoed. Dat zegt het Wetenschappelijk Onderzoek en Documentatiecentrum, het WODC.

Het WODC onderzocht ruim 150 grote politiedossiers van onder meer drugsbendes, mensenhandelaren en fraudeurs. Edwin Kruisbergen van het WODC vertelt dat criminelen vaak letterlijk en figuurlijk dicht bij huis blijven bij hun geld, voor zover opsporingsonderzoeken daar een beeld van geven.

"Als je kijkt naar waar het wordt besteed, zie je dat het geld vaak terecht komt in het land van herkomst", zegt Kruisbergen. "Je ziet ook dat het vaak terecht komt in sectoren of bedrijven waarmee men bekend is uit het dagelijks leven. Dat is heel vaak in onroerend goed± woonhuizen van de persoon zelf of zijn relaties. In enkele gevallen gaat het ook om investeringen in grootschalig onroerend goed."

Functie van bedrijven
De derde manier waarop het dicht bij de dader blijft is dat de bedrijfjes waarin wordt geïnvesteerd heel vaak een functie hebben in het criminele proces, legt Kruisbergen uit. “Dat kan zijn een logistieke functie. Bijvoorbeeld als een ondergrondse bankier opereert vanuit een wasserette of kledingwinkel. In die winkel ontvangt hij dan zijn klanten. Maar het kan ook gaan om een vervoersbedrijf dat in het bezit is van drugs en dat vervoersbedrijf om zelf zijn drugstransporten uit te voeren."

Kruisbergen vervolgt: "Soms wordt het ook aansluitend gebruikt als dekmantel, bijvoorbeeld wanneer een groepering die in synthetische drugs handelt, een schoonmaakbedrijf heeft die op naam van het bedrijf stoffen of apparatuur aanschaft bij de chemische industrie."

Kennis van belang voor opsporingen
De opgebouwde kennis is van belang voor opsporingen in het algemeen, legt hij uit. "Deze kennis is bruikbaar omdat in de monitor steeds weer terugkomt dat je ziet dat de georganiseerde criminaliteit aan de ene kant strijd levert met de omgeving maar aan de andere kant ook heel erg veel baat heeft bij de omgeving. Dat is niet alleen omdat de klanten van de georganiseerde criminaliteit in de omgeving zitten, maar ook omdat veel partijen betrokken zijn bij de uitvoering van die criminaliteit."

Het hoeft helemaal niet zo te zijn dat de betrokkenheid van derden bewust is. "Maar soms zijn er wel degelijk aanwijzingen voor." Of het nou bewust is of niet. Het is volgens Kruisbergen heel nuttig om partijen die mogelijk in aanraking komen met die criminelen te waarschuwen. "En er zijn succesvolle voorbeelden voor waar dat gebeurde."

Gerelateerde artikelen