Nieuws5 sep '13 18:58Aangepast op 5 sep '13 20:09

Odfjell: Veiligheid heeft nu wel prioriteit

Auteur: Thijs Baas

Als het aan de Rotterdamse GroenLinks-fractie ligt wordt opnieuw bekeken of chemisch bedrijf Odjfell per direct gesloten kan worden. Maar directeur Theo Olijve van het bedrijf meent dat de openheid over elf incidenten sinds 2000 juist past in een nieuwe fase van het bedrijf.

Niet alleen de werknemers, maar ook omwonenden zijn gewoon in gevaar gebracht, meent Arno Bonte, fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam. "Na het zoveelste incident is ook een onderzoek verricht en toen beloofde het bedrijf dat ze volledige openheid van zaken zou geven. Vlak voor de zomer onthulde ÉénVandaag al dat ze toch een groot incident verzwegen hadden en vandaag is bekend geworden dat de afgelopen jaren nog eens elf incidenten niet gemeld zijn. Ik vind dat totaal onverantwoordelijk gedrag van die directie."

"Ze hebben vorig jaar hun allerlaatste kans gehad en door toen schoon schip te maken. Door die kans te verspelen heeft het bedrijf de toekomst in Rotterdam verspild. In het belang van de gezondheid en de veiligheid van de werknemers en de bewoners moeten we het bedrijf zo snel mogelijk sluiten."

Nieuwe periode
Sinds de safety shut-down in 2012 is er voor Odjfell een nieuwe periode aangebroken, meent Olijve. Odjfell maakte vandaag bekend dat het sinds 2000 elf incidenten en lekkages heeft verzwegen voor de autoriteiten. Maar "Wij hebben na de safety shut-down in 2012 onze terminal stilgelegd. Vervolgens is er een bespreking geweest met de gemeenteraad in Rotterdam en de provincie Zuid-Holland. Wij hebben toen aanvullende afspraken gemaakt waar wij nauwgezet aan willen voldoen."

Prioriteit
Een tijd lang was de cultuur binnen het bedrijf niet goed, beaamt Olijve. "Ons bedrijf heeft helaas onvoldoende prioriteit gegeven aan veiligheid en dat moest anders. Vandaar dat er vergaderingen zijn geweest en aanvullende afspraken zijn gemaakt. We praten nu over een periode tot 2010. De incidenten moeten publiek worden, zodat helderheid ontstaat op wat er de afgelopen jaren is gebeurd."

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) liet eerder vandaag weten "onaangenaam verrast'' te zijn door 11 nieuwe incidenten van voor 2010 die door het chemiebedrijf Odfjell zijn gemeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen