Nieuws18 dec '13 18:12

Odfjell betaalt 3 miljoen euro boete

Auteur: BNR Webredactie

Tankopslagbedrijf Odfjell gaat de boete van 3 miljoen euro betalen, die de rechter het bedrijf 2 weken geleden oplegde. Het bedrijf legt zich neer bij die uitspraak en gaat niet in hoger beroep. Ook het Openbaar Ministerie (OM) ziet af van een hoger beroep, meldde een woordvoerster woensdag.

Image

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Odfjell tot de boete omdat het bedrijf jarenlang de veiligheidseisen aan zijn laars lapte. Volgens de rechter had zich in potentie een ramp kunnen voltrekken, slechts dankzij "het toeval" gebeurde dat niet.

Voorwaardelijke stillegging
Het Openbaar Ministerie (OM) had ook om een boete van 3 miljoen euro gevraagd en vroeg bovendien om een voorwaardelijke stillegging als het bedrijf de problemen onvoldoende zou aanpakken. De rechter ging daarin niet mee, omdat ze voldoende vertrouwen heeft in de toezichthoudende instantie. Ook heeft Odfjell zijn zaakjes tegenwoordig beter op orde. Na de uitspraak zei directeur Theo Olijve: "Veiligheid, veiligheid, veiligheid. Dat is nu wat telt.''

De afgelopen jaren was dat wel anders. Het bedrijf, gelegen in het Rotterdamse havengebied, heeft 288 tanks voor de opslag van de gevaarlijkste stoffen. Vorig jaar werd het grotendeels stilgelegd omdat het niet meer aan de veiligheidseisen voldeed. De tanks waren zeker 30 jaar lang niet gecontroleerd. Door de zogenoemde 'safety shutdown' kon het bedrijf vrijwel geen laad- en losactiviteiten van trucks, wagons, binnenvaart- en zeeschepen meer uitvoeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen