Nieuws12 mei '12 20:59

'Hulpfront' claimt aanslagen Damascus

Auteur: Harmen Simon Teunis

Extremisten van een duistere beweging hebben zaterdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige bomaanslagen van donderdag in Damascus.

Bij de aanslag vielen zeker 55 doden. Via een video op internet stelde al-Jabhat al-Nusra li ahl al-Sham (Front van Hulp ter Bescherming van het Volk van de Levant) dat de aanslagen zijn gepleegd uit wraak voor de beschieting van burgers door de troepen van president Bashar al-Assad. Er wordt ook melding gemaakt van bescherming van soennieten tegen alawieten.

Strijd tussen bevolkingsgroepen
Assad en veel topfiguren in leger en regering zijn alawieten, een vertakking van de sjiitische islam. Ongeveer 10 procent van de Syriërs is alawiet, 10 procent is christelijk en 77 procent hangt de soennitische islam aan. De rest zijn vooral Druzen die ook een geloof aanhangen dat afwijkt van de soennitische 'hoofdstroom'. In verscheidene delen van het land zou strijd zijn losgebarsten tussen bevolkingsgroepen.

Het is onduidelijk wie er achter het al-Nusra Front zit. Onder deze noemer zijn eerder aanslagen geclaimd. Sommige waarnemers zien een verband tussen dit front en strijders van al-Qaeda die mogelijk uit Irak komen. Terroristen van al-Qaeda beweren doorgaans soennitische beginselen na te streven.

Kiezen
Anderen beschuldigen de machthebbers in Damascus ervan doelbewust dit bloedvergieten te veroorzaken om de indruk te wekken dat Syrië moet kiezen tussen Assad en al-Qaeda.

In verschillende steden in Syrië zijn zaterdag in totaal tien burgers om het leven gekomen toen legereenheden hen beschoten. In de provincie Idlib kwamen zeker vier militairen om tijdens gevechten met opstandelingen, aldus het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor Mensenrechten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen