Programma25 jun '12 08:51Aangepast op 25 jun '12 10:18

Dokterspreekuur wordt vaste prik voor pubers

Auteur: Thijs Baas

Vanaf volgend jaar moeten alle kinderen van veertien jaar in het voortgezet onderwijs een gesprek krijgen met een arts of een verpleegkundige.

Daarbij moeten thema's als overgewicht, pesten en eenzaamheid aan bod komen. Ook informatie over veilig vrijen en de gevaren van alcohol en drugs komen aan de orde.

Het zogenaamde pubergesprek is onderdeel van een actieplan van minister Edith Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid. Zij presenteren dat maandag met het doel om de gezondheid onder jongeren te verbeteren.

Convenant
Paul Rosenmöller, voorzitter van het convenant tegen overgewicht, is ingenomen met het extra budget voor de 'puberspreekuren'. "Dat dit gebeurt is goed. Het is een onderdeel van de uitwerking van 26 miljoen euro die in het Lente-akkoord zat om obesitas onder jeugd te bestrijden. Dit zal één van de maatregelen zijn."

Wel hoopt Rosenmöller dat naast de gezondheid van de jeugd ook zijn leefomgeving nog een belangrijke plek krijgt in het plan. "Als je zowel de omgeving waarin de jeugd verkeert verandert - de winkel, maar ook de school - dan hoop en verwacht ik dat de succesvolle aanpak die ook in het buitenland een succes is ook een impuls krijgt."

Rosenmöller benadrukt dat een collectieve aanpak noodzakelijk is voor een succesvolle bestrijding van obesitas en overgewicht.

Oude wens
In totaal is voor de plannen 26 miljoen euro beschikbaar dankzij het recente Kunduz-akkoord. De Tweede Kamer had het puberspreekuur op school al langer op de agenda staan.

Extra geld is er in het begrotingsakkoord ook vrijgemaakt voor onder meer lesmateriaal over gezonde voeding, aandacht voor gezonde traktaties en gezond voedsel op scholen. Ook is er 2 miljoen euro extra beschikbaar voor veilig en verantwoord sporten en bewegen en 1 miljoen voor betere informatievoorziening via Centra voor Jeugd en Gezin over een gezonde leefstijl.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen