Nieuws10 jan '12 07:51

Nederlander pak je zijn vakantie niet af

Auteur: Edme Koorstra

Crisis of geen crisis, vakantie blijft belangrijk voor de Nederlander. Okee, we gaan wat minder ver en minder vaak. Maar we gaan wel.

Nederlanders blijven met vakantie gaan, maar wel minder ver en minder vaak. Ook besteden we minder, blijkt uit onderzoek van NBTC - NIPO.

Het is de eerste zichtbare daling sinds de jaren 80. Zelfs in de vorige crisis bleef de reismarkt groeien. Volgens Kees van der Most, directeur van het onderzoeksbureau, was er in de jaren 80 nog wel sprake van toenemende welvaart. "Dat is de laatste jaren gestabiliseerd. Nu is de rek eruit en verwachten we voor het eerst een daling."

Belangrijk
De belangrijkste conclusie van het onderzoek is volgens Van der Most dat vakanties belangrijk blijven voor de Nederlander. "Wij doen dit onderzoek al vijf jaar, en het 'vakantie sentiment' blijft aanwezig."

De Nederlandse toeristische industrie profiteert niet van de crisis, zegt Van der Most. "Dat blijft stabiel. Er zijn namelijk minder stedentrips, maar we vieren wel vaker vakantei in eigen land. Verre bestemmingen en vliegreizen hebben er het meest last van.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen